31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaRentas negeri tetap tidak dibenarkan walaupun antara zon hijau

Rentas negeri tetap tidak dibenarkan walaupun antara zon hijau

KUALA NERUS: Pergerakan yang melibatkan rentas negeri masih tidak dibenarkan meskipun antara kawasan hijau, kata Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata setakat ini, kebenaran merentas negeri hanya diberikan secara bersyarat iaitu perjalanan bagi tujuan pelancongan melalui agensi pelancongan dan bukan perjalanan secara individu.

Ini kerana katanya Kementerian Kesihatan (KKM) masih lagi ‘sensitif’ berhubung kebenaran rentas negeri kerana aktiviti itu pada Disember lalu pernah merekodkan 32 kluster baharu COVID-19.

Gambar hiasan/Facebook

“Sekarang ini hanya perjalanan melalui agensi pelancongan sahaja yang dibenarkan sebab kita akan tahu perincian perjalanan. Kalau pergi dengan syarikat pelancongan, perjalanan mereka akan dimaklumkan kepada polis, polis akan tahu kawasan mana mereka pergi dan jadual perjalanan mereka pun sudah ada.

“Tetapi kalau kita benarkan pergi sendiri, contohnya Perak kawasan hijau, Kedah kawasan hijau, Langkawi pun (kawasan) hijau. Katakan orang Perak hendak ke Langkawi, dia terpaksa melalui Pulau Pinang. Bagaimana kita hendak tahu dia betul-betul ke Langkawi? Siapa tahu sekiranya dia bercuti ke Pulau Pinang,” katanya.

Ismail Sabri berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Batalion ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) (Para) di Kem Sri Pantai Seberang Takir, semalam, 20 Mac 2021.

Ismail Sabri sekali lagi menegaskan tiada sesiapa pun termasuk golongan berstatus VIP akan terkecuali daripada tindakan undang-undang sekiranya didapati melanggar peraturan atau prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi pencegahan dan kawalan pandemik COVID-19.

Beliau berkata sebelum ini pun, tindakan undang-undang telah dikenakan terhadap beberapa golongan VIP seperti menteri dan timbalan menteri yang melanggar SOP.

Sementara itu, menurutnya lagi, setakat ini terdapat sejumlah 21,791 anggota tentera telah menerima vaksin COVID-19 pada fasa pertama, yang melibatkan anggota yang bekerja di barisan hadapan, seperti mereka yang melakukan sekatan jalan raya, dan mereka yang berkhidmat di luar negara seperti di Lebanon dan Filipina.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata, Kem Pantai Seberang Takir, yang menempatkan Batalion RMR ke-18, telah menerima peruntukan kira-kira RM30 juta untuk pembangunan dan peningkatan projek.

Katanya, ini merangkumi pembinaan poliklinik yang melibatkan peruntukan RM25 juta yang bukan hanya akan memberi manfaat kepada kira-kira 800 kakitangan di kem, tetapi juga komuniti berdekatan, sementara masjid baru yang melibatkan peruntukan RM5 juta dengan kapasiti untuk mengadakan jemaah 1,000 juga terbuka kepada orang lain.

“Kerja-kerja pembinaan poliklinik kesihatan bermula pada Januari tahun ini dan diharapkan akan selesai pada Januari 2023. Masjid baru ini juga mula dibina pada Januari tahun ini dan dijangka siap menjelang November tahun depan,” tambahnya lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI