26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPM kecam tindakan tentera Myanmar, gesa Suu Kyi dibebaskan dan berhenti tembak...

PM kecam tindakan tentera Myanmar, gesa Suu Kyi dibebaskan dan berhenti tembak orang awam

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengecam tindakan tentera Myanmar terhadap orang awam dan kaunselor negara Myanmar yang kini ditahan, Aung San Suu Kyi.

Dalam pernyataan yang tegas malam semalam, beliau mendesak junta Myanmar untuk “mengubah arah” dari kekerasan menjadi perdamaian.

“Kepimpinan tentera di Myanmar digesa untuk mengubah cara dan memilih jalan ke arah penyelesaian aman. Keganasan hanya akan menambahkan keganasan dan masa depan negara mungkin berdepan kehancuran yang sukar dipulihkan.

Facebook

“Kami di Malaysia dan seluruh komuniti Asean tidak boleh melihat saudara kami, Myanmar menjadi begitu tidak stabil akibat beberapa pihak yang mempunyai kepentingan peribadi,” kata Muhyiddin.

Ini berlaku ketika berita antarabangsa Reuters melaporkan bahawa pasukan keselamatan Myanmar membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang pada hari semalam, menjadikan jumlah kematian sekurang-kurangnya 233 orang.

Muhyiddin juga meminta junta tentera untuk membebaskan Suu Kyi dan pemimpin awam yang lain dari penahanan.

“Dalam soal ini, saya menggesa pembebasan segera dan tanpa bersyarat para pemimpin politik, termasuk Aung San Suu Kyi dan U Win Myint, yang telah ditahan sewenang-wenangnya sejak 1 Februari.

Junta Myanmar telah menuduh Suu Kyi, Win Myint dan beberapa pemimpin kabinet melakukan rasuah.

Beliau juga turut menyuarakan sokongan terhadap gesaan Presiden Indonesia, Joko Widodo agar Sidang Kemuncak Khas Asean diadakan bagi membincangkan situasi di Myanmar.

“Hanya melalui perbincangan terbuka, ikhlas dan jujur, kita dapat meningkatkan peranan Asean dalam membantu Myanmar dalam mencari jalan keluar dari krisis saat ini,” kata Muhyiddin.

Ini adalah pendirian terkuat Putrajaya mengenai rampasan kuasa tentera Myanmar.

Tentera menjatuhkan kerajaan Yangon yang dipilih secara demokratik pada 1 Februari, mencetuskan tunjuk perasaan di banyak bahagian di negara tersebut.

Tentera telah mempertahankan kudeta, dengan menuduh berlakunya penipuan dalam pilihan raya 8 November lalu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI