26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia arah kakitangan diplomatik Korea Utara keluar dari negara dalam 48 jam

Malaysia arah kakitangan diplomatik Korea Utara keluar dari negara dalam 48 jam

KUALA LUMPUR – Kerajaan Malaysia telah mengeluarkan arahan kepada semua kakitangan diplomatik Kedutaan Korea Utara di Kuala Lumpur untuk meninggalkan Malaysa dalam tempoh 48 jam mulai hari ini bersamaan 20 Mac 2021.

Memetik kenyataan Wisma Putra, arahan tersebut telah dikeluarkan selepas Korea Utara mengumumkan penamatan hubungan diplomatik dengan Malaysia susulan insiden seorang rakyatnya yang menetap di Malaysia iaitu Mun Chol Myong yang telah diekstradisi ke Amerika Syarikat bagi pertuduhan penggubahan wang haram.

Dalam kenyataan itu juga, Malaysia memiliki hak untuk melindungi kedaulatannya sebagai tindak balas terhadap keputusan kerajaan Korea Utara memutuskan hubungan diplomatik antara dua negara.

Pada masa sama, Malaysia turut kecewa dengan keputusan tersebut dan menyifatkan tindakan itu sebagai tidak konstruktif dan tidak menghormati semangat setia kawan sebagai anggota komuniti antarabangsa.

Bendera Korea Utara di Kedutaan Korea Utara di Kuala Lumpur, Malaysia 9 Mac 2017. (Edgar Su/Reuters)

“Malaysia sudah menganggap Korea Utara sebagai rakan rapat sejak menjalinkan hubungan diplomatik pada 1973. Malaysia antara negara terawal yang berbuat demikian dan sentiasa menyokong republik itu ketika mereka berdepan saat sukar walaupun selepas kejadian pembunuhan Kim Jong Nam pada 2017”.

Tambah kenyataan itu lagi, “Dalam hal ini, keputusan sebelah pihak Korea Utara tanpa alasan kukuh sudah tentu mengganggu keamanan, kestabilan dan kemakmuran di wilayah ini. Pada masa sama, keputusan Korea Utara itu juga memaksa kerajaan menutup Kedutaan Besar Malaysia di Pyongyang yang operasinya ditangguhkan sejak tahun 2017”.

Chol Myung yang tinggal di Malaysia selama lebih sedekad bersama keluarganya telah ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia pada 14 Mei 2019 susulan waran tangkap mengikut Seksyen 13(1)(b) Akta Ekstradisi 1992 selepas didakwa terlibat dalam konspirasi penggubahan wang haram di samping melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pada 13 Disember 2019, Chol Myung telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dan permohonan writ habeas corpus di Mahkamah Tinggi pada 29 Disember tahun sama serta rayuan di Mahkamah Persekutuan pada 8 Oktober 2020 telah gagal. Hal ini berikutan kerana pihak mahkamah mendapati permohonan dan rayuannya adalah tidak berasas di bawah Akta Ekstradisi.

“Proses ekstradisi dibuat selepas semua proses undang-undang diikuti. Hak Chol Myung ketika dalam tahanan di Malaysia turut dijamin dan dipenuhi termasuk akses kepada peguam serta lawatan oleh ahli keluarganya”.

Chol Myung yang berusia dalam lingkungan 50-an menghadapi empat pertuduhan penggubahan wang haram dua dua pertuduhan konspirasi perbuatan itu yang mempunyai perkaitan dengan kerjanya di Singapura.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI