29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaGagal ikuti SOP yang ditetapkan, kompaun RM10,000 dikenakan

Gagal ikuti SOP yang ditetapkan, kompaun RM10,000 dikenakan

KUALA LUMPUR – Polis mengesahkan bahawa kompaun sebanyak RM 10,000 telah dikeluarkan kepada individu yang gagal mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan bagi mengekang wabak COVID-19.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohamed Mokhsein Mohamed Zon, berkata tindakan kompaun itu dikenakan dalam pemeriksaan pasukan pematuhan SOP Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di sebuah kedai makan di Bukit Jalil pada 11 Mac lalu.

Harian Metro

Kompaun yang dikeluarkan adalah seperti mana yang diperuntukkan mengikut Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021, mana-mana individu yang melanggar SOP yang ditetapkan boleh dikompaun sebanyak RM10,000.

Menurut kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, individu yang dikompaun kerana melanggar SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) boleh dikenakan kompaun RM10,000.

Katanya, langkah itu berikutan Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 yang diwartakan mulai 12.01 tengah malam dua hari lalu.

Menurut beliau lagi, nilai kompaun kerana melanggar SOP ditetapkan sehingga RM10,000 namun ia bergantung kepada budi bicara pegawai yang diberi kuasa iaitu Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk menetapkan nilai sebenar kompaun yang dikenakan.

Selain itu, jika pesalah merasakan jika kompaun yang dikeluarkan pihak polis adalah salah maka mereka boleh mengajukan aduan dalam tempoh 14 hari selepas kompaun dikeluarkan.

Dalam masa yang sama pihak polis akan menjalankan siasatan terhadap aduan tersebut. Jumlah kompaun juga boleh dikurangkan atau dibatalkan jika terdapat kesalahan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI