28.4 C
Kuala Lumpur
Friday, April 23, 2021
Utama Nasional Getah pelapik berlipat jadi punca kereta hilang kawalan, rempuh kereta lain dan...

Getah pelapik berlipat jadi punca kereta hilang kawalan, rempuh kereta lain dan gerai tepi jalan

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada berlakunya kemalangan dan mungkin punca itu langsung tidak dijangka oleh orang ramai.

Seperti kejadian kemalangan yang melibatkan dua buah kereta dan tiga gerai makanan yang terletak di Jalan Taman Mesra, Kajang baru-baru ini.

Difahamkan bahawa sebuah kereta jenis Proton Saga didapati hilang kawalan sebelum merempuh sebuah kereta lain dan gerai makanan di tempat kejadian.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor, Superintendan Azman Shariat, kemalangan itu berpunca daripada getah pelapik di bawah pedal minyak yang berlipat.

Kemalangan pada jam 3 petang itu turut mengakibatkan seorang peniaga cedera ringan dan dihantar ke Hospital Serdang untuk rawatan susulan.

“Kereta Proton Saga dipandu lelaki berusia 58 tahun yang mahu keluar dari kawasan parkir tiba-tiba hilang kawalan kerana masalah brek lalu panik dan langgar sisi kiri depan kereta Honda City yang diparkir serta tiga gerai”.

“Wanita berusia 39 tahun yang juga pemandu Honda City itu turut mengesahkan pelapik getah itu berlipat selepas membuat pemeriksaan dalam kereta Proton Saga berkenaan”.

Dua pemandu lain walau bagaimanapun tidak mengalami kecederaan. Namun seorang peniaga melecur di belakang badan kerana terkena minyak panas.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Sentiasa beringat bahawa benda yang terdapat di dalam kereta mahupun barangan yang diletakkan di dalamnya berpotensi untuk menjadi punca kemalangan.

Elakkan meletakkan botol minuman di bawah tempat duduk kerana ketika bergerak, ia berkemungkinan bergolek ke hadapan.

Selain itu, jika anda mempunyai tabiat membuka kasut sebelum memandu, pastikan kasut tersebut diletakkan di tempat yang bersesuaian.

Kenal pasti benda yang berkemungkinan mengganggu proses pemanduan anda kerana ia akan mengurangkan risiko kemalangan.

Bertindaklah dengan bijak demi keselamatan bersama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI