27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya Hidup"Kenapa pula tidak boleh masuk?" Lelaki kantoi menyamar wanita demi dapat diskaun...

“Kenapa pula tidak boleh masuk?” Lelaki kantoi menyamar wanita demi dapat diskaun separuh harga masuk taman hiburan sempena Hari Wanita Sedunia

Bersempena Hari Wanita Sedunia pada 8 Mac lalu, sebuah taman hiburan di Xi’an, Wilayah Shaanxi di China menawarkan diskaun separuh harga kepada semua pengunjung wanita. Dan seorang lelaki telah mengambil kesempatan dengan berpakaian sebagai wanita dalam usaha mendapatkan diskaun yang sama.

Oriental Daily melaporkan lelaki itu memakai rambut panjang palsu, gincu, topi dan jaket labuh lalu beratur untuk memasuki taman hiburan. Namun, salah seorang kakitangan yang bertugas dengan cekap memerhatikan ‘wanita pelik’ itu lantas menahannya daripada memasuki taman hiburan tersebut.

CT Want

Tanpa disangka, lelaki itu menjadi marah dan mula berteriak, “Kenapa kamu tidak benarkan saya masuk? Bagaimana kamu boleh buktikan saya bukan wanita? “

CT Want

Lelaki ini meneriak pertanyaan itu kepada umum dan ketika sedang cuba menanggalkan topi, dia tertarik rambut palsu yang dipakainya pada masa yang sama, lalu telah memalukan dirinya sendiri.

CT Want

Rakaman video mengenai kejadian itu menjadi tular, yang menarik perhatian ramai netizen, dengan ada antara mereka yang mempersoalkan apakah kejadian itu hanya aksi publisiti untuk merancakkan sambutan ke taman hiburan.

Namun, pada 8 Mac, pengurusan taman mengatakan bahawa lelaki itu akhirnya mengaku bahawa dia memang seorang lelaki yang berpakaian dan menyamar seperti wanita.

CT Want

Memandangkan keseluruhan insiden itu dapat digunakan sebagai satu pengajaran atau teladan yang baik kepada awam, taman hiburan tersebut telah mengambil peluang ini dengan meminta lelaki itu untuk melakonkan semula video ulang tayang PSA (public service announcement), bagi tujuan mengingatkan kepada umum supaya jangan sesekali bersikap tamak.

Sebagai ganjaran, pihak pengurusan taman hiburan berkenaan menawarkan lelaki itu diskaun kemasukan dengan bayaran separuh harga yang dia dambakan dan mereka berterima kasih kepadanya kerana telah memberikan kerjasama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI