31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaNasionalNetizen teruja, kongsi video hujan batu yang melanda KL baru-baru ini

Netizen teruja, kongsi video hujan batu yang melanda KL baru-baru ini

Jika disebut mengenai fenomena alam seperti hujan lebat, ribut petir, banjir kilat dan angin kencang, ia bukanlah satu perkara yang asing buat rakyat Malaysia.

Melainkan jika berlaku hujan batu ataupun ais. Ia pasti mengujakan kerana jarang sekali berlaku di negara kita.

Seperti apa yang berlaku pada 3 Mac lalu pada jam sekitar 5:30 petang, di mana ia banyak diperkata dan dikongsikan oleh pengguna Twitter.

Antaranya :

Menurut sumber, hujan batu yang biasanya berbentuk bulat atau gumpalan ais yang tidak sekata adalah pepejal yang terhasil oleh awan ribut petir (kumulonimbus).

Ianya terbentuk ketika arus angin yang kuat membawa bersama titisan air ke lapisan atmosfera yang cukup tinggi untuk titisan air tersebut membeku.

Saiznya menjadi besar jika terdapat banyak titisan air yang membeku dan awan gagal mencairkannya sebelum mencecah ke bumi lantas menjadikannya hujan batu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI