26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaBinaan jejambat SUKE runtuh, 2 mangsa dilaporkan meninggal dunia

Binaan jejambat SUKE runtuh, 2 mangsa dilaporkan meninggal dunia

Pada petang 3 Mac, berlaku satu runtuhan struktur tapak pembinaan jejambat Lebuh Raya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) berhampiran Desa Tun Razak.

Menurut sumber, runtuhan itu berlaku apabila sebuah treler difahamkan melalui kawasan jejambat tersebut sebelum tersangkut, lalu menyebabkan runtuhan.

Runtuhan berkenaan juga menyebabkan pengguna yang melalui Lingkaran Tengah 2 (MRR2) terperangkap dalam kesesakan lalu lintas selepas jejambat.

Menurut laporan Pusat Gerakan Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur, sekurang-kurangnya 5 mangsa dikuatiri terperangkap.

Ini kerana, kesemua mangsa terbabit berada di dalam sebuah van sebelum dihempap perancah besi pembinaan yang runtuh.

Tiga jentera dan dua ambulans dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Besi, Jalan Hang Tuah, Bandar Tun Razak serta Cheras bersama kekuatan 23 pegawai serta anggota dikerahkan ke lokasi kejadian.

Operasi untuk mengeluarkan semua mangsa berjalan hingga ke waktu malam, di mana pihak bomba berjaya menyelamatkan tiga orang mangsa.

Mangsa pertama merupakan lelaki tempatan dibawa keluar pada jam 8:55 malam disusuli mangsa kedua wanita pada jam 9:17 malam. Manakala seorang lagi mangsa wanita dikeluarkan seminit kemudian.

Ketiga-tiga mangsa telah dikejarkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dengan menaiki ambulans untuk menerima rawatan lanjut.

Sementara itu, dua lagi mangsa iaitu Nurina Edwin Abdullah dan Norhayati Abdullah dilaporkan meninggal dunia.

Ujian saringan air kencing pemandu treler yang melanggar struktur binaan itu didapati positif dadah.

Pemandu treler itu ditahan dan akan direman mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI