26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalRakaman video enjin pesawat United Airlines terbakar sebaik berlepas, serpihan enjin dilaporkan...

Rakaman video enjin pesawat United Airlines terbakar sebaik berlepas, serpihan enjin dilaporkan jatuh di sekitar Broomfield, Colorado

United Airlines mengesahkan penerbangan UA328 yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Denver ke Honolulu pada jam 12.15 tengah hari waktu tempatan menghadapi masalah enjin dan memutuskan untuk berpatah balik pada 20 Februari.

Krew United Airlines melaporkan berlaku masalah enjin dan pesawat terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Denver untuk melakukan pendaratan cemas dengan selamat kira-kira jam 1.30 petang 20 Februari.

Paparan Skrin / Facebook

Pesawat UA328 membawa 231 penumpang dan 10 krew penerbangan semasa insiden kebakaran enjin berlaku.

Sebuah rakaman video dari dalam pesawat yang dimuat naik salah seorang penumpang Chad Schnell di Storyful menunjukkan keadaan enjin pesawat 328 United Airlines yang telah meletup dan terbakar.

@LakewoodPDCO/Twitter

Serpihan enjin pesawat United Airlines yang terbakar dilaporkan menghujani bandar Broomfield, Colorado berhampiran Denver.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat (FAA) berkata pesawat terbabit dalam penerbangan ke Honolulu, Hawaii telah terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Antrabangsa Denver dengan mendarat semula dengan selamat selepas menghadapi kerosakan enjin sejurus berlepas.

FAA turut menerima laporan mengenai serpihan pesawat yang jatuh di sekitar laluan penerbangan 328 itu.

Tiada kecederaan dan kemalangan jiwa yang dilaporkan dengan kesemua penumpang dilaporkan selamat dan menaiki penerbangan lain selepas insiden.

@courtney_fromm/Twitter

United Airlines mengeluarkan kenyataan berikut selepas insiden:

“Penerbangan UA328 dari Denver ke Honolulu mengalami kerosakan enjin tidak lama sebaik berlepas, kembali dengan selamat ke Denver dan disambut oleh krew kecemasan sebagai langkah berjaga-jaga. Tiada kecederaan yang dilaporkan di dalam pesawat, dan kami akan berkongsi lebih banyak maklumat setelah bersedia.”

Beberapa jam selepas insiden, Pengerusi Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat (NTSB) Robert Sumwalt memaklumkan siasatan awal mendapati terdapat kerosakan pada bilah kipas di bahagian enjin Pratt & Whitney PW-400 pada pesawat Boeing 777-200 adalah konsisten dengan kelesuan logam.

Namun katanya, siasatan lanjut masih dijalankan bagi menentukan sekiranya kegagalan tersebut sama seperti yang berlaku dengan sebuah lagi pesawat dalam kejadian pada bulan Februari 2018.

Bilah kipas pesawat telah dibawa ke makmal Pratt & Whitney untuk siasatan lanjut yang berada di bawah pengawasan pasukan penyiasat NTSB.

“Yang penting adalah memahami segala fakta, keadaan dan situasi yang berlaku ketika insiden sebelum pihak kami boleh membandingkannya dengan kejadian lain,” kata Sumwalt.

Paparan Skrin / Facebook

FAA mengeluarkan arahan kecemasan mengenai kelayakan pesawat jenis itu untuk terbang yang akan merangkumi pemeriksaan terperinci ke atas bilah kipas bahagian enjin, yang mana pada setiap 6,500 kitaran.

Robert Sumwalt berkata insiden yang melibatkan pesawat United Airlines itu tidak disifatkan sebagai kerosakan enjin yang tidak terkawal kerana kesemua komponen berada pada tempat yang sepatutnya ketika pesawat itu sedang berlepas.

Terdapat kerosakan kecil pada badan pesawat terbabit namun tiada kerosakan struktur yang dikesan, namun pihak NTSB juga turut akan menyiasat mengapa penutup bahagian enjin pesawat boleh tercabut dan bagaimana boleh berlaku kebakaran selepas injap minyak pada enjin pesawat terbabit telah ditutup, jelas Sumwalt.

@BroomfieldPD/Twitter

Dalam pada itu, seorang penduduk di Broomfield, Kirby Klements melaporkan kepada pihak berkuasa setelah serpihan bulat daripada pesawat terbabit telah terjatuh di atas pikap miliknya yang diparkir di hadapan rumah.

“Ia jatuh atas pikap saya manakala serpihan besar yang terpisah mengakibatkan lubang besar hampir dua meter di bumbung rumah jiran. Kejadian yang luar biasa,” kata Klements kepada polis menerusi laman Twitter Jabatan Polis Broomfield.

Tonton video di bawah:

Fox 5 San Diego/Facebook

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI