33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaRosmah diarah bela diri berhubung kes rasuah projek hibrid solar

Rosmah diarah bela diri berhubung kes rasuah projek hibrid solar

Datin Seri Rosmah Mansor telah diarahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 Februari untuk membela diri atas tiga pertuduhan rasuah terhadapnya.

Rosmah berhadapan pertuduhan meminta sejumlah RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Keputusan itu dibuat Hakim, Mohamed Zaini Mazlan selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie dalam kes berkenaan.

Pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram manakala Rosmah diwakili peguam Datuk Akberdin Abdul Kader dan Datuk Jagjit Singh.

Rosmah difahamkan memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah dengan pihak pendakwaan berpeluang untuk menyoalnya semasa pemeriksaan balas.

Hakim menetapkan 9 hari untuk pembelaan (9, 10, 15, 16, 17, 22 dan 23 Jun serta 12 dan 15 Julai) untuk kes tersebut selepas tarikh itu dipersetujui kedua-dua pihak.

Astro Awani

Pada 15 November 2018, Rosmah mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meminta rasuah RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak.

Untuk pertuduhan pertama, beliau didakwa meminta suapan untuk dirinya bernilai RM187.5 juta dibuat melalui bekas Pegawai Khasnya, Datuk Rizal Mansor – 15% nilai kontrak daripada Saidi.

Beliau didakwa melakukan perbuatan itu di Sunway Putra Mall, Jalan Putra, Kuala Lumpur antara bulan Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, Rosmah didakwa menerima rasuah berjumlah RM1.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin di kediamannya di Jalan ‪Langgak ‪Duta pada 7 September 2017.

Rosmah sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen pada 10 April 2019 atas pertuduhan menerima suapan RM5 juta daripada Saidi menerusi Rizal kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan projek sama pada 20 Disember 2016.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama.

Ia memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI