27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalFacebook sekat perkongsian berita kerajaan negeri, jabatan kesihatan, perkhidmatan cuaca Queensland ekoran...

Facebook sekat perkongsian berita kerajaan negeri, jabatan kesihatan, perkhidmatan cuaca Queensland ekoran peraturan baharu di Australia

Laman Facebook kerajaan negeri Queensland di Australia Selatan antara lain ACT Health, Perkhidmatan Bomba dan Kecemasan WA, dan Biro Meteorologi telah disekat ekoran gergasi media sosial berkenaan mula mengenakan sekatan buat pengguna Australia dalam perkongsian berita.

Perkhidmatan untuk laman kerajaan berkenaan disekat ketika Facebook meneruskan ancaman untuk menyekat akses pengguna Australia daripada berkongsi berita di platformnya sebagai tindak balas terhadap cadangan tawar-menawar syarikat media Australia untuk berkongsi pendapatan kandungan berita.

Gambar Reuters/ Dado Ruvic

Halaman Facebook berkaitan, yang memberikan maklumat serta amaran kesihatan dan cuaca milik kerajaan yang penting telah ditutup bermula pagi 18 Februari.

Jurucakap kerajaan Queensland memberitahu AAP perkara itu akan disiasat dan Facebook akan dihubungi.

Komen telah diminta dari kerajaan Australia Selatan dan Australia Barat.

Wartawan AAP Benita Kolovos menulis di Twitter, “Laman kerajaan, Ahli Parlimen, jabatan kesihatan, Biro Meteorologi, beberapa tempat perlindungan wanita dan bahkan program televisyen dan stesen radio berpengaruh. Seperti yang saya katakan, sangat selamba dan normal bagi mereka.”

Lebih daripada 600,000 pengguna mengikuti halaman Queensland Health, manakala lebih 307,000 pengguna Facebook mengikuti halaman SA Health.

Hampir 52,000 pengguna mengikuti halaman Facebook ACT Health sementara halaman Perkhidmatan Bomba dan Kecemasan WA diikuti oleh lebih daripada 301,000 pengguna media sosial paling popular itu.

Halaman Biro Meteorologi Queensland memberikan kemas kini cuaca serta amaran cuaca buruk dan banjir kepada lebih daripada 909,000 pengguna.

Namun begitu, tiada halaman kesihatan atau perkhidmatan kecemasan kerajaan negeri lain yang telah disekat.

Facebook menyekat laman Queensland Health (Paparan Skrin/ The Epoch Times)

Pengguna dan penerbit Australia disekat untuk berkongsi atau melihat berita tempatan dan antarabangsa di laman itu setelah Facebook meneruskan tindakan untuk memberi ancaman sekatan perkongsian kandungan berita.

Langkah ini adalah sebagai tindak balas terhadap kod tawar-menawar syarikat media Australia yang dicadangkan oleh kerajaan berkenaan peraturan baharu yang sedang dalam rancangan penguatkuasaan undang-undang untuk memaksa syarikat digital membayar kandungan berita.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI