31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaInspirasiJohnny, anjing pemantau Taman Paya Bakau Lumut ditemui mati setelah dilanggar kenderaan

Johnny, anjing pemantau Taman Paya Bakau Lumut ditemui mati setelah dilanggar kenderaan

Salah seekor anjing liar yang dilatih untuk mengusir monyet di kawasan Taman Paya Bakau di Lumut, Perak ditemui mati selepas dilanggar oleh kenderaan.

Dalam satu kenyataan pada 13 Februari, Majlis Perbandaran Manjung (MPM) mendedahkan anjing yang diberi nama Johnny itu dijumpai telah mati ekoran dilanggar.

Johnny dan Puppy merupakan anjing liar yang telah dilatih untuk menghalau monyet yang cuba keluar daripada taman tersebut dan memastikan tiada penceroboh yang masuk ke situ. 

JOHNNY DALAM INGATAN Johnny, anjing liar yang telah bertugas sebagai anjing pemantau di Taman Paya Bakau ditemui mati…

Posted by Majlis Perbandaran Manjung on Friday, 12 February 2021

Majlis Perbandaran Manjung/Facebook

“Johnny juga menjadi peneman setia pengawal keselamatan dan sangat rapat dengan kakitangan MPM yang bertugas di Taman Paya Bakau ini”.

“Lesen anjing telah dipasangkan kepada Johnny dan Puppy tetapi malangnya Johnny dapat berkhidmat sementara sahaja bersama MPM”.

Salah seorang pengawal keselamatan yang menjaga dua ekor anjing itu berkata bahawa Johnny dan Puppy sangat disenangi ramai bahkan kakitangan MPM kerana patuh dan sentiasa membantu.

“Kedua-dua anjing ini adalah rakan sekerja saya dan kehadiran mereka telah mengawal monyet liar yang nakal kerana monyet-monyet itu takut akan mereka”, kata Khairol Nizam.

Majlis Perbandaran Manjung/Facebook

Menurut Yang Dipertua MPM, Syamsul Hazeman Md Salleh, MPM merupakan majlis pertama yang menggunakan khidmat anjing untuk menjaga harta benda dan kawasan milik MPM.

Dua ekor anjing tersebut dilesenkan di bawah Undang-undang Pelesenan Anjing (MPM) 1993 bagi menjaga taman itu serta melindungi pengunjung daripada gangguan monyet dan haiwan liar lain.

Sebelum ini, kehadiran monyet liar dalam bilangan yang banyak katanya telah mengganggu pengunjung termasuk merampas makanan dibawa serta mencuri beg tangan.

Tambahnya, Johnny dan Puppy bertindak sebagai pengusir monyet selain mengawasi haiwan berbisa lain seperti ular kapak yang ada di taman paya bakau ini, daripada mengganggu orang ramai.

Terima kasih atas jasamu Johnny!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI