27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaSyed Saddiq tumpangkan warga emas OKU yang hidup daif tinggal di rumahnya

Syed Saddiq tumpangkan warga emas OKU yang hidup daif tinggal di rumahnya

MUAR – Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengatakan beliau akan menumpangkan seorang warga emas yang hidup dalam kedaifan di kawasan yang diwakilinya itu.

Kisah sedih lelaki warga emas itu dimuat naik oleh Saddiq di laman Facebook miliknya. Menurutnya lelaki berusia 59 tahun dikenali sebagai Pakcik Hashim tinggal di sebuah rumah yang uzur dan usang sejak lebih enam bulan lalu.

Facebook
Facebook

“Dinding rumah sudah dimakan anai-anai. Tangga rumah sudah patah dua. Atap pun sudah bocor dan kalau hujan, rumahnya sudah tidak lagi boleh jadi tempat berteduh. Bila saya sampai dalam pukul empat petang tadi, memang rasa sedih,” tulisnya.

“Pertama, ini tanggungjawab saya menjaga kebajikan Pakcik Hashim. Kedua, masih ada lagi penduduk yang tinggal di rumah yang begini uzur pada tahun 2021.

“Jadi, saya dan Pejabat Parlimen Muar bantu kemaskan pakaian Pakcik Hashim dan saya bawa Pakcik Hashim tumpang berteduh di rumah saya buat sementara waktu di Parit Unas.

Facebook
Facebook

“Basikal baru saya beli. Saya beri ruang untuk Pakcik Hashim mandi dan berehat di rumah saya sementara kami cari tempat tinggal sementara untuk Pakcik Hashim.”

Menurutnya lagi, warga emas berkenaan pada masa ini hanya menerima bantuan OKU (Tidak Berupaya Bekerja) sebanyak RM300 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sementara dia masih menunggu bantuan daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Baitulmal.

“Saya ingin merayu kepada Menteri Pembangunan Luar Bandar untuk meluluskan permohonan beliau untuk bina rumah baharu di atas tanah warisan yang sedang didiaminya melalui Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

“Lagi lama kita tangguh, lagi berat beban yang ditanggung Pakcik Hashim,” katanya.

Dalam pada itu, Syed Saddiq berkata akan menumpangkan Pakcik Hashim tinggal di rumahnya sementara urusan rumah jagaan disegerakan dan berharap agar sumbangan orang ramai (crowdfunding) akan dapat menampung sewa rumah dan perbelanjaan hidup warga emas tersebut.

“Saya minta maaf kerana kemampuan saya sebagai ahli parlimen sangat terhad. Peruntukan kepada parlimen Muar telah dipotong dari RM3.8 juta kepada RM 100,000 setahun. Apa yang ada, saya bantu. Tapi sangat terhad,” tambahnya lagi.

Kepada yang mahu turut sama membantu bolehlah menghulurkan sumbangan melalui akaun bank di bawah:

Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Muar
CIMB Bank: 8603323060
Rujukan: Pakcik Hashim

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI