27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaChina dedah terdapat vaksin tiruan dihasilkan menggunakan air mineral telah beredar di...

China dedah terdapat vaksin tiruan dihasilkan menggunakan air mineral telah beredar di pasaran

BEIJING – Dasar ‘pencegahan pandemik wajib’ PKC telah mengubah ujian asid nukleik dan pemberian vaksin virus PKC menjadi industri yang menguntungkan, dengan pelbagai produk tiruan turut menyusul. 

Baru-baru ini, Parti Komunis China secara rasmi mengumumkan terdapat dua kes penipuan pemberian vaksin, dengan salah satunya adalah vaksin tiruan menggunakan air mineral.

Pada 10 Februari, Parti Komunis China menerusi akaun WeChat rasmi mereka mengumumkan terdapat kes jenayah yang melibatkan pemberian vaksin virus PKC.

Gambar oleh Noel Celis/AFP via Getty Images

Dalam salah satu kes yang dinyatakan, suspek dikenali Kong dan Qiao mula mengedarkan suntikan vaksin dengan air garam sejak bulan Ogos 2020, dan kemudian memperluas skala penipuan berkenaan dengan meminta bantuan saudara-mara dan rakan-rakan bagi melariskan penjualan suntikan vaksin.

Pada peringkat seterusnya, air garam fisiologi tiba-tiba tidak mencukupi, dan mereka menggunakan air mineral sebagai gantinya. Setelah pengeluaran selesai, pembungkusan dan label vaksin ditampal dan vaksin tiruan dijual secara meluas di pasaran.

Pada bulan November tahun lalu, Kong dan Qiao telah berjaya diberkas dan ditahan. Menurut pegawai yang terlibat dalam serbuan itu, sindiket ini menghasilkan 58,000 vaksin tiruan pada sebelum dan selepas, dengan keuntungan 18 juta yuan (RM11.27 juta).

Sekiranya air mineral disuntik ke dalam tubuh manusia, ia boleh menyebabkan jangkitan bakteria dan masalah lain, malahan membahayakan nyawa penerimanya.

Dalam kes lain, suspek dikenali Li membeli 2,000 vaksin tiruan daripada Kong dalam usaha untuk menyeludupnya ke luar negara bagi tujuan mendapatkan keuntungan.

Sebelum ini, media China melaporkan bahawa pihak berkuasa telah menahan kumpulan sindiket penipuan vaksin yang terdiri daripada 80 orang yang membuat vaksin Sinopharm tiruan.

Vaksin Virus PKC tiruan yang dihasilkan mereka terdiri daripada bahan garam biasa telah dijual di kebanyakan wilayah dan bandar di seluruh China.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI