25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPDRM 'jejaki' pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang...

PDRM ‘jejaki’ pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang dibuang

Berikutan penemuan longgokan sampah yang dibuang di kawasan larangan buangan sampah, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah ‘mengunjungi’ rumah pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang dibuang.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Menurut perkongsian laman kumpulan Info Roadblock JPJ/Polis, pihak berkuasa telah menjejaki pesalah berdasarkan alamat yang tertera dan ‘mengunjungi’ mereka untuk mengeluarkan saman.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook
Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Selain daripada tindakan ini yang jelas sekali melanggar peraturan, tindakan membuang sampah dengan maklumat peribadi yang jelas sebegini juga adalah satu tindakan yang berisiko kerana para penjenayah dengan mudah boleh menjejaki pembuang sampah untuk dijadikan mangsa jenayah.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Perkara ini pernah berlaku pada bulan Disember tahun lalu dimana seorang penjenayah telah mendapat maklumat mangsa melalui bungkusan yang dibuang merata-rata.

Dengan maklumat yang ada, penjenayah tersebut mula menghubungi dan meminta wang disamping pergi ke rumah ibu bapa mangsa dan menyamar sebagai penghantar barangan sambil meminta wang bayaran ketika penghantaran (cash on delivery).

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Jelas sekali, tindakan membuang sampah dengan maklumat penting sebegini bukanlah satu tindakan yang bijak, malah boleh mengundang bahaya kepada sesiapa sahaja. Oleh itu, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati dan tidak membuang sampah terutamanya sampah yang mempunyai maklumat peribadi di kawasan yang tidak sepatutnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI