26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPDRM 'jejaki' pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang...

PDRM ‘jejaki’ pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang dibuang

Berikutan penemuan longgokan sampah yang dibuang di kawasan larangan buangan sampah, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah ‘mengunjungi’ rumah pembuang sampah berdasarkan alamat yang tertera pada bungkusan plastik yang dibuang.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Menurut perkongsian laman kumpulan Info Roadblock JPJ/Polis, pihak berkuasa telah menjejaki pesalah berdasarkan alamat yang tertera dan ‘mengunjungi’ mereka untuk mengeluarkan saman.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook
Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Selain daripada tindakan ini yang jelas sekali melanggar peraturan, tindakan membuang sampah dengan maklumat peribadi yang jelas sebegini juga adalah satu tindakan yang berisiko kerana para penjenayah dengan mudah boleh menjejaki pembuang sampah untuk dijadikan mangsa jenayah.

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Perkara ini pernah berlaku pada bulan Disember tahun lalu dimana seorang penjenayah telah mendapat maklumat mangsa melalui bungkusan yang dibuang merata-rata.

Dengan maklumat yang ada, penjenayah tersebut mula menghubungi dan meminta wang disamping pergi ke rumah ibu bapa mangsa dan menyamar sebagai penghantar barangan sambil meminta wang bayaran ketika penghantaran (cash on delivery).

Info Roadblock JPJ/Polis/Facebook

Jelas sekali, tindakan membuang sampah dengan maklumat penting sebegini bukanlah satu tindakan yang bijak, malah boleh mengundang bahaya kepada sesiapa sahaja. Oleh itu, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati dan tidak membuang sampah terutamanya sampah yang mempunyai maklumat peribadi di kawasan yang tidak sepatutnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI