33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobal133 kenderaan terlibat kemalangan ngeri di lebuh raya Texas, 6 disahkan maut

133 kenderaan terlibat kemalangan ngeri di lebuh raya Texas, 6 disahkan maut

DALLAS – Enam orang disahkan terbunuh dan 65 mangsa cedera apabila 133 buah kenderaan terlibat dalam perlanggaran satu sama lain yang menyebabkan kemalangan dahsyat ketika cuaca sejuk dan lebuh raya berais di Texas pada pagi Khamis, 11 Februari.

Daily Mail melaporkan menurut pihak berkuasa, perlanggaran kenderaan satu sama lain itu berlaku pada jam pukul 6 pagi waktu tempatan, ketika beberapa bahagian Amerika Syarikat mengalami musim sejuk yang menurunkan hujan ais dan salji, menyebabkan lebuh raya berkeadaan licin.

Daily Mail/Facebook

Menurut pihak berkuasa, kemalangan berlaku di sebuah lebuh raya sibuk Interstate 35 di Forth Worth dan pada ketika itu 133 buah kenderaan yang terdiri daripada treler, kereta dan lori telah saling berlanggar antara satu sama lain akibat jalan licin berais.

Jurucakap Jabatan Bomba Forth Worth, Michael Drivdah dalam kenyataannya berkata kemalangan tersebut berlaku dengan kemungkinan disebabkan oleh lebuh raya yang berais.

Daily Mail/Facebook

Seramai 65 mangsa dilaporkan telah mendapatkan rawatan di hospital dengan 36 daripadanya dibawa dengan ambulans dari lokasi nahas, termasuk beberapa mangsa yang kritikal, menurut jurucakap Medstar, Matt Zavadsky yang menyediakan perkhidmatan ambulans.

Menurutnya beberapa mangsa telah dirawat di tempat kejadian manakala sebahagian lagi mangsa meninggalkan lokasi kemalangan, tetapi terus ke hospital untuk mendapatkan rawatan segera.

Twitter

Jason McLaughlin, seorang pemburu ribut yang memuat naik video kemalangan menerusi akaun Twitter miliknya yang menunjukkan beberapa kenderaan termasuk lori dan treler terlibat dalam kemalangan di lebuh raya itu, sebelum sebuah lori FedEx hilang kawalan akibat jalan yang licin dan menghentam berpuluh kenderaan lain.

Beberapa kenderaan lain yang berada di belakang lori itu turut berlanggar satu sama lain, yang telah menyebabkan kemalangan dahsyat dengan barisan kenderaan yang terlibat sepanjang kira-kira 2.4 kilometer.

Twitter

McLaughlin memberitahu, lebih 100 buah kenderaan terlibat dalam kejadian itu, ketika dia menyaksikan sendiri kemalangan tersebut.

“Suasana di tempat kejadian masih kelam-kabut. Ia seperti beberapa kenderaan telah hilang kawalan akibat jalan licin,” katanya kepada media.

Daily Mail/ Facebook

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan memberi amaran tentang hujan ais di kawasan tersebut sekali gus menyukarkan pemanduan. 

Ahli meteorologi dari Pusat Ramalan Cuaca Ribut Kebangsaan di Norman, Oklahoma, Steve Goss berkata fenomena ribut ais polar vortex kini telah bergerak berhampiran sempadan Amerika Syarikat – Kanada, yang telah menyebabkan cuaca lebih sejuk menuju jauh ke selatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI