27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaInspirasiKhas untuk bapa, gadis ini hasilkan kek kolam ikan koi yang begitu...

Khas untuk bapa, gadis ini hasilkan kek kolam ikan koi yang begitu realistik. Sayang pula nak makan..

Masyarakat sekarang dilihat sudah menjadi semakin kreatif, lebih-lebih lagi jika ia melibatkan hasil seni daripada tangan mereka sendiri.

Misalnya kebelakangan ini, tular hasil seni pada kek yang kelihatan sama seperti objek harian sebenar. Ianya 100% sama!

Seorang pembuat kek dari Canada, Grace ada berkongsi hasil seninya pada kek menerusi akaun @petrichoro di laman Instagram.

@petrichoro/Instagram

Salah satu kek yang mencuri tumpuan adalah kek kolam ikan koi yang menurut Grace, dihasilkan khas buat bapanya sempena Hari Bapa.

Uniknya kek berkenaan kelihatan halus perinciannya. Ramai yang tidak menyangka bahawa ia adalah kek ekoran kelihatan begitu nyata.

Memang susah mahu percaya ia adalah kek sebenarnya. Ujar Grace, proses menghasilkan kek sebegini agak rumit dan memakan masa.

@petrichoro/Instagram

Setelah melakukan beberapa kesalahan dan cuba memperbaikinya, Grace akhirnya berjaya menghasilkan kek yang indah sebegini.

Setiap ikan koi dan bunga teratai yang menghiasi kek tersebut dibuat sendiri. Setiap tusukan pada jeli kek itu dilakukan begitu terperinci. Bukan senang ya.

“Saya suka membuat perkara kecil dan rumit dan berasa sangat seronok dalam menghasilkan teratai dan koi”, tulisnya.

@petrichoro/Instagram

Menurutnya, setiap perincian di kek berkenaan boleh dimakan. “Ia adalah kali pertama saya menghasilkan kek menggunakan pes kacang dan agar-agar”.

Setelah siap, Grace juga ada berkongsi foto kek itu dipotong bagi membuktikan bahawa ia adalah kek sebenar.

@petrichoro/Instagram

Lapisan bawah kek itu adalah sifon bijan hitam, manakala lapisan keduanya adalah coklat putih dan mousse beri biru yang enak. Tengok pun terliur..

Bukan hanya cantik dipandang, rasa dan perisanya juga lazat. Pasti bapa Grace sayang mahu makan keknya bukan? Satu hasil yang menakjubkan!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI