29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaInspirasiKeletah bayi borak, gelak sakan dengan bapa hingga tepuk peha raih tumpuan...

Keletah bayi borak, gelak sakan dengan bapa hingga tepuk peha raih tumpuan ramai

Imitasi ataupun peniruan adalah keupayaan untuk mempelajari tingkah laku dengan memerhatikan tindakan orang lain dan itulah yang dilakukan oleh anak-anak kita.

Menerusi imitasi sebegini, kanak-kanak dapat berinteraksi dan menjalinkan hubungan dengan rakan sosial mereka terutamanya ibu bapa.

Mohamad Syafiq Mahpiz/Facebook

Begitulah apa yang berlaku di dalam satu video yang berjaya mencuri tumpuan pengguna di Facebook baru-baru ini.

Seorang bayi lelaki nampaknya riuh bergelak ketawa dan ‘berborak’ dengan bapanya di dalam kereta. Anda lihatlah sendiri :

Mohamad Syafiq Mahpiz/Facebook

Video yang dimuat naik oleh Mohamad Syafiq Mahpiz itu jelas menunjukkan keletah anaknya yang masih kecil berkelakukan seperti orang dewasa.

Riuh betul berborak walaupun menggunakan bahasa bayi yang tidak kita faham. Dengan tawanya, ianya sama seperti orang dewasa sedang berborak dan bergelak ketawa.

Mohamad Syafiq Mahpiz/Facebook

“Bila kau jumpa kawan baik kau yang satu kepala dan masuk air. Ketawa lagi banyak dari bercerita sebab setiap gerak geri tubuh badan pun rasa dah kelakar”, tulis lelaki tersebut.

Benar, situasi itu sama seperti perbualan kita dengan rakan lama. Anaknya itu pula seakan memahami apa yang sedang diperkatakan si bapa.

Mohamad Syafiq Mahpiz/Facebook

Lebih melucukan, anaknya itu pula sempat memukul manja peha bapanya. Memang sebiji macam orang dewasa yang gelak tak ingat dunia!

Pintar betul. Kecik-kecil lagi sudah pandai borak dan gelak sakan dengan orang dewasa..

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI