33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaTiga beranak yang tinggal di sebuah rumah usang di Ampang, KL ini...

Tiga beranak yang tinggal di sebuah rumah usang di Ampang, KL ini perlukan bantuan

Baru-baru ini, laman World of Buzz ada berkongsi tentang sebuah keluarga yang tinggal di dalam rumah yang semakin usang yang terletak di Ampang, Kuala Lumpur.

Rumah berkenaan didiami oleh Mrs Chin, 53, bersama dengan Mr Chin, 63, yang mempunyai masalah kesihatan selepas diserang angin ahmar beberapa tahun yang lalu dengan seorang anak lelaki mereka yang berusia 13 tahun.

Simply Giving
Simply Giving

Kini, Mrs Chin bekerja sebagai pembantu dapur dan hanya memperoleh sebanyak RM40 sehari sementara suaminya tidak berupaya untuk bekerja kerana mempunyai masalah penglihatan yang semakin kabur serta hanya bergantung pada tongkat untuk berjalan.

Keadaan rumah keluarga ini sangat usang sehinggakan atap zink yang melindungi rumah ini sudah pun mereput dan ada juga sesetengahnya yang sudah terjatuh dan menyebabkan air hujan boleh masuk ke dalam rumah ketika hujan melanda.

Simply Giving
Simply Giving
Simply Giving

Sehubungan itu, Lansson Sim yang secara tidak sengaja telah menemui keluarga ini ketika mahu menjual peti sejuk lamanya kini berhasrat untuk membina baru rumah keluarga Mr Chin dengan melancarkan sebuah kempen pengumpulan dana kerana keadaan rumah berkenaan kini tidak stabil untuk dibaiki begitu sahaja.

“Pintu hadapan rumah tergantung dari engselnya. Dinding kayu dihancurkan oleh anai-anai. Bumbung yang berkarat mempunyai lubang besar setelah bertahun-tahun. Air masuk ketika hujan, siling di seluruh rumah juga telah dipenuhi dengan kulat. Di beberapa bilik, papan kayu diletakkan sebagai penahan sementara agar bumbung tidak jatuh, tetapi beberapa bahagian rumah sudah runtuh,” kongsi Lansson mengenai keadaan rumah keluarga Mr Chin.

Simply Giving
Simply Giving
Simply Giving

Sehingga kini, dana yang telah dikumpulkan dalam kempen yang diberi nama “Help Keep a Roof Over Their Heads Part 1” adalah sebanyak RM31,232 setelah dilancarkan pada 26 Januari lalu. Matlamat dana untuk membina baru rumah untuk keluarga ini adalah sebanyak RM65,000 dan kempen akan tamat pada 31 Mac 2021.

Oleh itu, untuk sesiapa yang berminat untuk menyumbang, anda boleh melakukannya di laman Simply Giving dan membantu keluarga Mr Chin untuk menjalani kehidupan dengan lebih selesa. Sama-samalah kita membantu mereka, walaupun dengan nilai yang sedikit.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI