31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiPadah ceroboh sarang haiwan lain, seekor burung hantu ditolak keluar si tupai...

Padah ceroboh sarang haiwan lain, seekor burung hantu ditolak keluar si tupai yang berani. “Saya tinggal sini dulu..”

Bagi memahami ekologi hidupan liar, seorang pelukis British bernama Robert E Fuller telah memasang kamera miniatur di beberapa habitat haiwan liar, termasuklah sarang tupai.

Ini membolehkan Robert mendapatkan gambaran jelas mengenai kehidupan haiwan liar selain memberikan idea untuk menghasilkan karya seninya yang berinspirasikan hidupan liar.

Namun terdapat satu insiden lucu membabitkan seekor tupai bersama burung hantu yang berjaya dirakamkan menerusi kamera yang dipasang Robert pada satu lubang di sebuah pokok.

Robert E Fuller/YouTube

Menurut Robert, dia telah memerhatikan situasi pada lubang berkenaan selama beberapa minggu dan mendapati seekor tupai yang tinggal di dalamnya.

Ia seperti sarangnya. Tupai itu pula akan keluar pada setiap hari untuk mencari makanan. Pada masa yang sama, seekor burung hantu dilihat memasuki lubang tersebut.

Oleh kerana waktu kedua-dua ekor haiwan menggunakan lubang itu tidak sama, maka kedua-dua mereka tidak pernah terserempak di sarang terbabit.

Robert E Fuller/YouTube

Sehinggalah pada suatu hari apabila sepulangnya si tupai ke sarangnya itu, tupai itu mendapati bahawa terdapat ‘penceroboh’ di dalam sarangnya.

Masuk sahaja tupai itu ke dalam, muncul muka burung hantu di luar lubang tidak lama selepas itu. Burung hantu itu tercegat sahaja seperti tidak berniat mahu meninggalkan tempat itu.

Tatkala burung hantu itu sedang memusingkan badannya ke belakang, secara tiba-tiba tupai berkenaan dilihat menolak tubuh burung hantu itu keluar daripada sarangnya.

Robert E Fuller/YouTube

“Saya duduk di sini dahulu jadi saya harus tolak kamu keluar”. Sempat pula si tupai meninjau ke luar selepas menolak burung hantu itu. Lucu betul!

Keberanian tupai amat mengagumkan memandangkan burung hantu adalah haiwan karnivor. Boleh sahaja tupai itu diserang dan dimakannya.

Itulah, jangan pandai-pandai masuk rumah orang. Anda boleh lihat video lucu ini di bawah :

Robert E Fuller/YouTube

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI