25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 19, 2021
Utama Gaya Hidup Skrin LED untuk komunikasi ketika pemanduan mampu kurangkan masalah di jalan raya....

Skrin LED untuk komunikasi ketika pemanduan mampu kurangkan masalah di jalan raya. Letak saja pada cermin…

Secara ringkasnya, paparan LED menggunakan pelbagai diod pemancar cahaya untuk memaparkan video. Tahap kecerahannya membolehkan ia digunakan di luar rumah dan di bawah sinar matahari.

Selain digunakan untuk memaparkan iklan, panel paparan LED juga sebenarnya boleh digunakan sebagai medium berkesan untuk berkomunikasi ketika memandu kereta.

Environman/Facebook

Bayangkan jika kita boleh meninggalkan mesej buat kenderaan yang dipandu di sekitar kita, mesti berupaya mengurangkan ketegangan bukan?

Oleh itu, projek ‘Road Wayve’ mahu memperkenalkan penggunaan skrin pintar LED yang membolehkan anda meninggalkan mesej untuk dibaca pemandu lain di jalan raya.

Environman/Facebook

Idea itu timbul memandangkan ada sahaja di antara kita yang mengamalkan gaya pemanduan yang tidak dijangka. Sekiranya anda membuat salah, anda boleh meminta maaf pada pemandu lain.

Ataupun anda juga boleh memberi amaran pada kenderaan di belakang bahawa di hadapan terdapat kerja-kerja penyelenggaraan sedang berjalan, kemalangan, jalan rosak dan sebagainya.

Environman/Facebook

Malah ia juga boleh menyedarkan pemandu kenderaan di belakang untuk menutup lampu tinggi kereta masing-masing. Jika tidak, pasti kita sudah mengamuk ketika memandu.

Projek ini direka bagi membolehkan ia dilekatkan pada cermin kereta dan ia boleh dikawal menerusi alat kawalan jauh atau pada telefon bimbit anda. Mudah sahaja.

Environman/Facebook

Apa pendapat anda? Adakah anda tidak sabar menunggu keluarannya di pasaran Malaysia?

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI