28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiHitam itu menawan. Kenali 13 baka kucing berwarna hitam yang pasti mencuri...

Hitam itu menawan. Kenali 13 baka kucing berwarna hitam yang pasti mencuri hati anda

Kucing berwarna hitam sering kali sinonim dengan nasib malang. Bahkan kepercayaan karut masyarakat di Eropah dan Asia turut membabitkan penglibatan kucing hitam dengan sihir ataupun unsur jahat.

Untuk pengetahuan anda, kucing hitam sebegini adalah baka yang paling banyak terbiar dan jarang diadopsi daripada pusat perlindungan haiwan sebenarnya. Kasihan!

Semua kucing adalah sama dan warnanya sama sekali tidak membawa apa-apa maksud mistik. Dalam senarai kali ini terdapat 13 jenis baka kucing hitam, yang masing-masingnya unik. Antaranya :

#1 American Shorthair / American Wirehair

PXhere

Baka jenis ini lazim dibela oleh pencinta kucing. Mereka dikenali dengan mata dan telinga yang besar serta wajah yang sedikit rata. Baka ini sesuai dibela bersama seisi keluarga.

American Wirehair sebenarnya merupakan baka yang berasal daripada mutasi genetik American Shorthair, menjadikan personaliti mereka sangat serupa. Ia sangat dikenali dengan kulit yang berkedut dan misai yang keriting. Ia malah kelihatan seperti kambing biri-biri.

#2 Ragamuffin

PXhere

Ragamuffin sememangnya baka yang baik dan penyayang.  Mereka akan kerap menghampiri tangan anda untuk minta dibelai. Mereka sebaliknya juga akan memberikan kasih sayang sepenuhnya pada anda.

Bulu kucing ini mempunyai lapisan tebal, lembut. Penjagaannya pula agak mudah kerana mereka bersifat tenang, menjadikannya sangat sesuai dibela.

#3 British Shorthair

PXhere

British Shorthair merupakan keturunan kucing hitam tertua. Bahkan baka ini turut dibandingkan dengan patung beruang dan kot berbulu.

Mereka juga sering menghasilkan bunyi dengkuran manja namun baka ini agak cerewet, selain mudah mesra dengan manusia serta haiwan lain.

#4 Bombay

PXhere

Kucing baka ini hanya mempunyai satu warna – hitam sahaja. Sering dianggap sebagai harimau kumbang versi mini kerana bulunya yang berkilat dan pendek serta matanya yang berwarna jingga.

Bentuk mukanya pula bulat dan mempunyai personaliti yang berubah – boleh bermain kejar-kejar dengan anda atau bersantai di atas peha anda, mengikut kemahuan mereka.

#5 Cornish Rex

visualhunt

Tubuhnya agak langsing, memiliki bulu yang keriting, hidung yang menonjol dan bertelinga besar. Walaupun comel, mereka sebenarnya agak tangkas.

Walaupun bertubuh ramping, mereka agak kuat dan atletik. Kucing Cornish Rex sangat pintar dan suka bermain dengan manusia.

#6 Devon Rex

visualhunt

Secara fizikal, bentuk kucing baka ini kelihatan sama seperti kucing tanpa bulu, Sphynx namun bulunya pula agak sama dengan Cornish Rex.

Mereka agak sosial dan gemar menemani manusia, lebih-lebih lagi ketika anda makan. Mereka juga gemar ‘bercakap’ dan tidak teragak-agak untuk ‘menyuarakan’ pendapatnya.

#7 Eksotik

PXhere

Baka comel ini kelihatan seperti baka Parsi namun dengan bulu yang lebih pendek yang mudah diurus. Sangat dikenali dengan personaliti yang baik dan penampilan seperti patung beruang, kucing jenis ini gemar bermain. Mereka juga sering memerhatikan persekitaran mereka.

#8 LaPerm

visualhunt

Kucing ini wujud dengan pelbagai warna dan corak namun bulunya agak unik. Sewaktu kecil, kucing ini tidak berbulu namun setelah berusia 4 bulan, bulunya mula tumbuh dalam keadaan yang keriting. Kucing dewasa LaPerm memiliki bulu yang gebu. Mereka agak manja dan penyayang.

#9 Maine Coon

PXhere

Maine Coon berwarna hitam adalah baka yang mudah dikenali – saiz tubuh yang besar, bulu pada ekor yang gebu serta bulu yang tebal dan panjang membantu mereka ketika musim sejuk. Mereka juga merupakan satu-satunya baka yang sukakan air. Selain manja, mereka juga agak pintar.

#10 Parsi

PXhere

Bentuk hidung dan muka yang rata, baka ini juga sebenarnya terkenal dengan warna hitam. Mereka agak lemah lembut dan manja, maka tidak hairanlah baka ini berjaya ‘mencairkan’ hati semua.

Bulunya perlu kerap disikat. Mereka tidak begitu suka aktiviti akrobatik ataupun melompat tetapi gemar berjemur di tengah panas.

#11 Scottish Fold

PXhere

Baka ini dipercayai berasal dari kawasan bangsal di Scotland dan sangat dikenali dengan keunikan pada telinganya yang terlipat ke bawah, tidak seperti American Curl. Mereka agak pendiam, setia dan santai. Matanya pula besar dengan misai yang keriting membuatkan kita semua geram!

#12 Selkirk Rex

visualhunt

Kucing jenis ini mewarisi sedikit ciri baka Parsi – mata yang besar, hidung yang rata serta muka berbentuk bulat. Bulu mereka yang keriting menjadikan ia kelihatan sangat gebu.

Namun ia boleh jadi sedikit serabai. Bulunya juga tidak boleh disikat selalu. Kucing yang bersahaja dan sangat penyabar, menjadikan ia sesuai untuk dibela bersama keluarga.

#13 Siberian

PXhere

Kucing ini ada disebut dalam cerita dongeng Rusia, ia merupakan kucing baka kuno yang mempunyai lapisan bulu yang tebal dan kalis air, membantunya kekal hidup dalam musim sejuk ekstrim di Siberia.

Matanya berbentuk badam manakala bulu pada lehernya sedikit tebal. Bersifat akrobatik dan suka bermain.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI