31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaUstaz Ebit Lew dan pasukan memulakan misi 10 hari salur bantuan bekalan...

Ustaz Ebit Lew dan pasukan memulakan misi 10 hari salur bantuan bekalan ke pantai timur Sabah

Pendakwah selebriti Ustaz Ebit Lew memulakan misi 10 hari ke pantai timur Sabah yang bermula Khamis 28 Januari, bagi membawa bantuan bekalan kepada mereka yang memerlukan di empat daerah.

Pengasas Pertubuhan Kasih Umat Malaysia (PKUM) tersebut bersama misi bantuannya menaiki penerbangan ke Tawau dari Kuala Lumpur pada pagi 28 Januari dan akan terus ke Lahad Datu bagi melaksanakan program pertamanya bersama iringan pasukan polis di ibu pejabat polis daerah di sana pada sebelah petang.

Dalam postingnya di Facebook dan Instagram, usahawan dan dermawan itu berkata sebanyak 1,000 bungkusan dan set makanan, 100 kerusi roda, 75,000 pelitup muka dan 200 tablet multimedia untuk pelajar yang memerlukan telah diterbangkan ke Sabah dalam misi tersebut.

Pertubuhan Kasih Umat Malaysia | Facebook

Ketua sukarelawan PKUM Sabah Mohamad Ikhsan Helzy Sutarso berkata berdasarkan program dan rancangan awal, mereka akan menuju ke Kunak pada hari Sabtu, 30 Januari sebelum ke Semporna untuk berinteraksi dengan masyarakat di sana, dan kemudian kembali ke Tawau.

Beliau tidak dapat memberikan perincian lanjut bakal penerima kerana sukarelawan masih mengemas kini daftar, tetapi berkata mereka dijadualkan mengunjungi empat kampung di Lahad Datu dan hospital daerah di Sabah.

“Bagi alat yang digunakan oleh pelajar untuk pembelajaran dalam talian, pihak kami telah meminta bantuan pihak pentadbiran sekolah dan guru untuk mengenal pasti mereka yang benar-benar memerlukannya untuk PdPR (pembelajaran di rumah),” katanya.

“Sejak sesi sekolah dimulakan, mereka (pihak sekolah) telah dapat menentukan pelajar mana yang menghadapi kesulitan,” kata Ikhsan, sambil menambah bahawa butiran angka dibincangkan pada malam 28 Januari semasa taklimat mereka.

Ustaz Ebit Lew menerusi posting di media sosial pada 28 Januari meluahkan rasa syukur kerana pasukan sukarelawan diberi harga istimewa oleh MAS untuk penerbangan semasa misi bantuan tersebut.

Malaysia Airline | Facebook

“Kami ada berbincang berkenaan misi lain. Malaysia Airlines juga akan bergabung dalam misi amal lain, walaupun pihak mereka terkesan dengan Covid-19 itu sendiri, ”katanya dalam posting itu.

Sumbangan bekalan bantuan sebelum ini telah diterbangkan melalui tajaan syarikat penerbangan kargo MyJet Xpress dan syarikat perkhidmatan sokongan Zen Aviation.

Didoakan semoga segala urusan misi bantuan Ustaz Ebit Lew dan pasukannya di Sabah berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI