24.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalLagi restoran berdekorasi komunis China dikesan, kali ini di Johor Bahru

Lagi restoran berdekorasi komunis China dikesan, kali ini di Johor Bahru

JOHOR BAHRU – Terdapat satu cawangan restoran yang menghidangkan makanan ‘hotpot’ dikenal pasti bertemakan komunis di Taman Mount Austin.

Premis tersebut yang dikenali sebagai ‘Captain Chongqing Tuzao Old Hotpot’ itu difahamkan akan disiasat oleh pihak polis.

Restoran terbabit didekorasi bertemakan komunis China dan dilaporkan papan tanda premis itu sebelum ini pernah diperbaharui selepas ditanggalkan.

Facebook

Namun imej ketenteraan komunis China masih lagi dipaparkan dan menghiasi ruangan premis tersebut.

Kerja-kerja menanggalkan kertas dinding dan hiasan berunsurkan komunis telah dijalankan oleh Majlis Bandar Raya Johor Bahru pada 3 Januari lalu.

Sebelum ini, kenyataan rasmi pihak restoran itu ada memberitahu bahawa pihak polis ada datang dan menyiasat premis mereka.

Facebook

Premis berkenaan juga memberitahu bahawa pihaknya walau bagaimanapun sudah menukar tema restoran terbabit selain menghargai keprihatinan orang ramai.

Tinjauan dibuat pada premis terbabit mendapati bahawa papan tanda mereka telah pun digantikan sementara kertas dinding sudah ditanggalkan.

Menurut sumber, premis tersebut sudah menjalankan perniagaan selama dua tahun.

Facebook

Manakala pelayan restoran digembar-gemburkan memakai uniform komunis semasa bertugas.

Dalam pada itu, Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dikhabarkan akan mengeluarkan kenyataan rasmi kepada media kemudian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI