26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPentadbiran Trump perkukuh arahan larangan pelaburan AS keatas syarikat ketenteraan China

Pentadbiran Trump perkukuh arahan larangan pelaburan AS keatas syarikat ketenteraan China

Notis Jabatan Perbendaharaan AS mendedahkan bahawa pentadbiran Trump telah mengetatkan perintah eksekutif yang melarang pelaburan AS pada syarikat ketenteraan China.

Jabatan Perbendaharaan mengeluarkan notis “Soalan Lazim” yang menggariskan perincian lebih lanjut bagi perintah eksekutif Presiden Donald Trump (EO) 13959 pada bulan November.

Notis itu mengatakan bahawa pentadbiran Trump akan melarang dana pertukaran perdagangan (ETF) dan dana indeks daripada membiayai syarikat ketenteraan China komunis dan mana-mana anak syarikat yang dimiliki atau dikendalikan oleh tentera China.

“Larangan itu bagi memastikan ibu negara AS tidak menyumbang kepada pembangunan dan pemodenan perkhidmatan ketenteraan, perisikan dan keselamatan Republik Rakyat China (PRC)”, kata Setiausaha Negara, Mike Pompeo dalam satu kenyataan.

Laman web Perbendaharaan mengatakan bahawa larangan EO 13959 berlaku untuk setiap anak syarikat syarikat ketenteraan China komunis, setelah anak syarikat tersebut disenaraikan secara terbuka oleh Perbendaharaan.

Jabatan Perbendaharaan A.S. di Washington, 23 Mac 2009. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Perbendaharaan secara terbuka menyenaraikan anak syarikat itu sebagai “mana-mana entiti yang menerbitkan sekuriti” yang diperdagangkan secara terbuka dan “dimiliki oleh syarikat tentera Komunis China sebanyak 50%” atau “lebih serta dikendalikan oleh satu atau lebih syarikat ketenteraan Komunis China yang dikenali.”

Setiausaha Pertahanan juga dapat menentukan bahawa entiti, termasuklah anak syarikat adalah yang beroperasi secara langsung atau tidak langsung di AS atau di mana-mana wilayah sehinggalah entiti itu dikeluarkan daripada senarai oleh Setiausaha Pertahanan.

Jabatan Perbendaharaan juga mengatakan bahawa Pejabat Pengawalan Aset Asing (OFAC) setakat ini telah menerbitkan senarai di laman webnya, yang menamakan entiti yang dikenal pasti dalam perintah eksekutif sebagai syarikat ketenteraan China (CCMC), bersama dengan tambahan maklumat.

Dalam satu kenyataan, Pompeo mengatakan bahawa perintah eksekutif berlaku untuk semua transaksi termasuklah individu, pelabur institusi, dana pencen, wakaf universiti, bank, penerbit bon, firma modal teroka, firma ekuiti swasta, firma indeks serta lain-lain entiti di AS dan yang beroperasi di luar negara.

“Ini membimbangkan kerana pelabur AS mungkin secara tidak sengaja menyokong CCMC melalui pelaburan pasif secara langsung, tidak langsung atau lain-lain termasuk yang berkaitan dengan pendidikan, ETF, dana teroka, ekuiti swasta, Amanah Pelaburan Hartanah, komoditi, wakaf, pencen atau pelaburan dana mengesan bon, pinjaman, garis pajakan, hutang atau indeks ekuiti yang merangkumi sekuriti CCMC atau anak syarikat yang disenaraikan secara terbuka oleh kerajaan AS”.

Setiausaha Negara Mike Pompeo bercakap kepada media sebelum bertemu dengan Menteri Luar Kuwait, di Jabatan Negara di Washington pada 24 November 2020. (Saul Loeb/Pool/AFP | Getty Images)

“Bermula 11 Januari 2021, pelabur AS tidak lagi dapat menjalankan transaksi dalam sekuriti hutang atau ekuiti pasaran awam atau swasta, atau sekuriti tanpa mengira peratusan pemilikan CCMC, dengan penjualan penuh yang diperlukan menjelang 11 November 2021”.

Bekas pegawai White House, Roger Robinson yang menyokong limitasi akses orang China terhadap pelabur AS, mengatakan kepada Reuters bahawa notis Soalan Lazim Perbendaharaan mewakili kemenangan jelas bagi komuniti keselamatan AS dalam usahanya untuk mengekalkan sekatan pasaran modal yang kuat”.

Perintah Eksekutif ini berusaha melaksanakan undang-undang 1999, yang mewajibkan agar Jabatan Pertahanan menyusun senarai syarikat ketenteraan China.

Pentagon pula setakat ini telah menetapkan 35 syarikat – termasuk syarikat minyak CNOOC Ltd. dan pembuat chip terkemuka di China, Semiconductor Manufacturing International Corp – sebagai syarikat ketenteraan China yang beroperasi secara langsung atau tidak langsung di AS, termasuklah yang dimiliki atau dikendalikan oleh People’s Liberation Army (PLA).

Parti Komunis China (PKC), melalui strategi nasional agresifnya yang disebut sebagai ‘Military-Civil Fusion’ dalam pada itu menggunakan syarikat-syarikat China untuk memperkuat PLA.

“Di bawah Xi Jinping, PKC telah mengutamakan ‘gabungan ketenteraan-sivil’, di mana syarikat dan penyelidik China mesti akur menurut undang-undang untuk berkongsi teknologi dengan tentera China”, kata Pompeo.

“Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa PLA mempunyai dominasi terhadap ketenteraan. Misi utama PLA pula adalah mahu mengekalkan pegangan PKC terhadap kekuasaan”.

Soalan lazim yang memperincikan Perintah Eksekutif EO 13959/Under Secretary Keith Krach

Senarai Pentagon merangkumi syarikat seperti Aviation Industry Corp of China, Huawei dan Hangzhou Hikvision. Sebilangan besar syarikat dalam senarai itu diperdagangkan secara terbuka di bursa saham di seluruh dunia.

Sementara berjuta-juta pelabur AS, secara tidak sengaja memindahkan kekayaan dari AS ke entiti ini menerusi dana pencen mereka.

Perintah Eksekutif November itu juga menyatakan bahawa syarikat-syarikat itu secara langsung menyokong alat ketenteraan, perisikan dan keselamatan PRC dan membantu dalam pengembangan dan pemodenan PRC walaupun kelihatan seperti entiti swasta dan sivil.

“Pada masa yang sama, syarikat-syarikat tersebut mengumpul modal dengan menjual sekuriti kepada pelabur AS yang berdagang di bursa awam di sini dan di luar negeri, melobi penyedia indeks AS dan dana untuk memasukkan sekuriti ini dalam penawaran pasaran serta terlibat dalam tindakan lain untuk memastikan akses ke ibu negara AS.

“Dengan cara itu, PRC mengeksploitasi pelabur AS untuk membiayai pembangunan dan pemodenan ketenteraannya”, presiden itu memberikan amaran.

Sejak perintah eksekutif November itu dilaksanakan, penyedia indeks sudah mula mengeluarkan beberapa syarikat yang ditentukan daripada indeks mereka.

Senator Marco Rubio, memuji perintah eksekutif itu. “Eksploitasi PKC terhadap pasaran modal AS adalah risiko yang jelas dan berterusan terhadap keselamatan ekonomi dan nasional AS. Tindakan oleh Pentadbiran Trump ini adalah permulaan yang baik untuk melindungi pasaran dan pelabur kita”.

“Yang penting, tindakan hari ini juga meletakkan penanda aras yang jelas bahawa dasar AS bergerak depan. Kita tidak boleh meletakkan kepentingan PKC dan Wall Street melebihi pekerja dan pelabur AS”, katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI