27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalTrump akan adakan himpunan besar-besaran di Georgia semasa pilihan raya senat

Trump akan adakan himpunan besar-besaran di Georgia semasa pilihan raya senat

Presiden Donald Trump akan mengadakan tunjuk perasaan di Georgia minggu depan untuk Senator David Perdue dan Kelly Loeffler menjelang pilihan raya penting Senat AS dalam menentukan penguasaan ruang peringkat atasan.

“Bagi pihak dua orang senator HEBAT, @sendavidperdue & @KLoeffler, saya akan pergi ke Georgia pada hari Isnin malam, 4 Januari untuk mengadakan PERHIMPUNAN yang besar. Amat penting bagi negara kita apabila mereka menang!”, tulis Trump pada tweet-nya.

Jawatankuasa Nasional Republikan (RNC) mengumumkan akan menjadi hos “Victory Rally” di Dalton, Georgia, dengan penceramah, Perdue dan Loeffler.

Ketika tunjuk perasaan 5 Disember di Valdosta, Georgia, Perdue dan Loeffler difahamkan menentang pencabar Demokrat, Jon Ossoff dan Raphael Warnock.

Senator David Perdue dan Kelly Loeffler (Getty Images)

Perhimpunan itu menurut Trump adalah satu himpunan kongres terpenting dalam sejarah Amerika Syarikat.

Pilihan raya pada 5 Januari adalah kunci bagi kedua-dua pihak, dengan kawalan peringkat atasan adalah seimbang. Parti Republikan ketika ini memegang 50 kerusi Senat.

Ini bermaksud jika Demokrat memenangi kedua-dua peringkat dan menang dalam pilihan raya presiden, maka parti itu akan menguasai White House dan kedua-dua dewan Kongres.

“Yang dipertaruhkan dalam pilihan raya ini adalah kawalan Senat AS dan ia benar-benar bermaksud penguasaan terhadap negara ini,” kata Trump pada perhimpunan 5 Disember.

“Pengundi Georgia akan menentukan pihak mana yang menjalankan setiap jawatankuasa, menulis setiap undang-undang, mengendalikan setiap dolar pembayar cukai”.

“Erti kata yang lebih mudah, anda akan memutuskan sama ada anak-anak anda akan dibesarkan di dalam negara sosialis atau negara yang bebas”.

Presiden Donald Trump meninggalkan Rumah Putih pada 12 Disember 2020. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP | Getty Images)

“Sosialis hanyalah permulaan bagi mereka, mereka mahu melangkah lebih jauh daripada sosialisme. Mereka mahu masuk ke bentuk pemerintahan komunis. Saya tidak ragu-ragu mengenainya”.

Menurut sumber, Demokrat berharap dapat mengubah Senat menjadi biru ketika pilihan raya, dengan Ossoff dan Warnock bersama-sama mengumpulkan lebih daripada $210 juta dalam dua bulan.

Ia bertujuan untuk mengalahkan dua penyandang Republikan, yang telah mengumpulkan lebih kurang $132 juta.

Pengundi Republikan, George Peterson mengatakan kepada The Associated Press bahawa dia dan isterinya merancang untuk menyokong penguasa GOP.

“Kami ingin melihat keseimbangan kekuatan antara ketiga cabang itu dan kami tidak sepenuhnya selesa dengan agenda sayap kiri,” kata Peterson.

“Kami adalah pertengahan mitos yang anda cari”, katanya sambil menambah bahawa Parti Demokrat perlu membuat perubahan dramatik agar dia mempertimbangkan untuk menyokong calonnya.

Sehingga 25 Disember, lebih 2 juta orang di Georgia telah mengundi, menurut Projek Pilihan Raya AS dengan angka pemungutan undian awal menunjukkan kemungkinan jumlah perolehan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI