31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaSabah rasai gegaran akibat gempa bumi yang berlaku di Filipina

Sabah rasai gegaran akibat gempa bumi yang berlaku di Filipina

KOTA KINABALU: Sabah rasai gegaran akibat gempa bumi kuat berukuran 6.6 pada skala Richter yang berlaku di Mindanao, Filipina pada pukul 10.13 pagi tadi.

MetMalaysia

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), gempa bumi tersebut berlaku di kedudukan 154 kilometer Tenggara dari Isabela City, Filipina dengan kedalaman 632 kilometer.

Susulan kejadian itu, beberapa gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Sabah seperti Kota Kinabalu, Kota Belud, Putatan dan beberapa kawasan lain.

Menerusi laporan yang dikongsi oleh Sinar Harian, gegaran selama beberapa saat itu mencetuskan panik dalam kalangan kakitangan yang bekerja di bangunan sekitar pusat bandar raya Kota Kinabalu.

Menurut saksi yang dikenali sebagai Jafar, 40, dia berada di tingkat lapan bangunan Menara Kastam ketika gegaran berlaku selama lima saat dalam masa beberapa kali.

“Gegaran tidak juga lama dalam lima saat tapi tiga ke empat kali dalam masa 30 saat. Selepas itu tiada sudah gegaran.”

“Selain itu, rak tempat simpan baju juga bergoyang akibat gegaran tersebut,” Katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Terdahulu, tular video dan gambar di media sosial memaparkan kakitangan yang berada di bangunan Yayasan Sabah keluar dari bangunan 30 tingkat tersebut selepas turut merasai gegaran berkenaan.

SINAR HARIAN

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah melaporkan pasukan bomba telah menjalankan pemantauan dan pengungsian bangunan di sekitar Kota Kinabalu, Penampang, Tawau, Sandakan, Ranua dan Kota Belud susulan gegaran tersebut.

“Pasukan bomba menerima panggilan berhubung gegaran tersebut pada jam 10.40 dan tiga pasukan bersama tiga jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu digerakkan ke bangunan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Wisma Wanita dan Menara Kinabalu.”

“Maklumat yang diterima kakitangan dan orang awam telah keluar dari bangunan tersebut dan berkumpul di tempat berkumpul dan memohon pasukan bomba untuk hadir bagi membuat pengesahan keselamatan di bangunan tersebut,” Katanya.

MetMalaysia

Dalam pada itu, Pakar Geologi Profesor Dr Felix Tongkul berkata, walapun Sabah rasai gegaran akibat gempa bumi tersebut namun ia tidak akan memberi impak kepada Sabah.

“Saya fikir tidak, sebab pusat gempa bumi agak jauh dan kedudukan fokusnya sangat dalam,” Katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI