31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaSindiket jual daging, tulang harimau tumpas

Sindiket jual daging, tulang harimau tumpas

SHAH ALAM: Sindiket jual daging, tulang harimau tumpas menerusi Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) dekat dua lokasi di Rompin, Pahang pada Khamis.

SINAR HARIAN

Operasi itu dijalankan oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN), Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menerusi operasi itu juga, enam orang suspek warga tempatan yang dipercayai terlibat dalam aktiviti penjualan hidupan liar berjaya ditahan.

Dikatakan jualan Harimau Malaya atau Harimau Belang (panthera tigris jacksonii) di pasaran gelap boleh mencecah sehingga RM300,000.

Selain daging, anggota badan termasuk kulit, tulang, kuku, misai dikhabarkan kononnya boleh dijadikan ubat.

Menurut Ketua Pengarah PERHILITAN, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim, dua serbuan dijalankan antara pukul 6 petang hingga 8 malam di kawasan tempat letak kenderaan sebuah premis dan sebuah rumah.

“Antara individu ditahan melibatkan dua lelaki tempatan dipercayai bertanggungjawab mencari pembeli bagi urusan penjualan hidupan liar berkenaan.”

“Selain itu, turut ditahan tiga lelaki Orang Asli dipercayai terbabit dalam membantu aktiviti penjualan hidupan liar serta seorang lelaki tempatan dipercayai menyembunyikan rangka tulang harimau terbabit,” Katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

SINAR HARIAN

Keseluruhan rampasan hasil daripada Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) itu dianggarkan berjumlah lebih RM228,000.

“Antara yang dirampas adalah beg berisi rangka kepala harimau belang selain sebuah lagi beg mengandungi tulang-tulang.”

“Selain itu, turut dirampas sebuah kereta jenis Proton Saga dipercayai digunakan membawa bahagian hidupan liar dilindungi yang mahu dijual kepada sindiket serta beberapa telefon pintar,” Katanya.

Sindiket jual daging, tulang harimau ini ditahan di bawah Seksyen 68(2)(c) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010/ Akta Pemuliharaan Hidupan Liar (Pindaan) 2022.

“Kita akan meneruskan penguatkuasaan membanteras sebarang bentuk jenayah hidupan liar dan mempertahankan spesies hidupan liar di Malaysia.”

“Mana-mana individu atau pihak yang menjalankan aktiviti pemburuan haram spesies ini atau jenayah hidupan liar lain agar menghentikan serta-merta aktiviti terbabit,” Katanya.

Orang ramai boleh melaporkan sebarang jenayah berkaitan hidupan liar ke talian Hotline Jabatan Perhilitan di 1800-88-5151 atau e-aduan melalui laman web www.wildlife.gov.my.

Terdahulu, PERHILITAN pernah merekodkan kes penjualan anak harimau hidup dengan harga sekita RM3,000 hingga RM5,000.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI