31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaSiasatan kes bunuh Zayn Rayyan masih diteruskan

Siasatan kes bunuh Zayn Rayyan masih diteruskan

PETALING JAYA: Siasatan kes bunuh Zayn Rayyan, kanak-kanak autisme masih diteruskan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan sehingga pelaku sebenar ditemui.

BERNAMA

Menurut Peguam Fahmi Abd Moin yang mewakili bapa kanak-kanak itu, Zaim Ikhwan Zahari pada awalnya anak guamnya itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, namun pertuduhan dibuat atas kesalahan pengabaian.

“Siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan masih berjalan sehingga dapat siapa pelakunya dan ia tidak akan berhenti.”

“Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan teruskan siasatan untuk mencari siapa pelaku sebenar. Ini harapan daripada keluarga dan masyarakat,” Katanya kepada pemberita di perkarangan Kompleks Mahkamah Petaling Jaya.

Sementara itu, peguam Mahmud Jumaat yang mewakili ibu mangsa, Ismanira Abdul Manaf, berkata pertuduhan bunuh tidak dibuat ke atas pasangan terbabit kemungkinan disebabkan bukti serta keterangan saksi.

“Pihak pendakwaan membuat keputuasn untuk hanya tuduh mengikut Akta Kanak-Kanak.”

“Adakah kemungkinan dituduh bunuh selepas ini, ia kuasa pihak pendakwaan tapi buat masa ini, itulah pertuduhan dihadapi kedua-dua tertuduh,” Katanya.

Mengenai masalah kemurungan yang dihadapi pasangan tersebut, Mahmud berkata mereka sedang menjalani rawatan psikologi selepas kejadian yang menimpa anak sulung mereka itu.

“Saya percaya depresi ini sudah berlaku sebelum (ditahan reman) ini. Mana-mana keluarga apabila kehilangan orang tersayang sudah tentu akan mengalami depresi.”

“Saya juga percaya ibu bapa kepada Zayn Rayyan sudah dapatkan rawatan dari awal kes, lebih lagi mereka mempunyai seorang lagi anak yang juga autisme,” Kata peguam itu.

Dalam pada itu, Mahmud berkata pasangan suami isteri itu berpuas hati dengan siasatan dijalankan oleh PDRM sepanjang tempoh reman selama 13 hari sejak 1 Jun lalu.

“Alhamdulillah, mereka gembira dan berpuas hati dengan siasatan PDRM. Mereka seperti orang ramai yang mahukan keadilan buat Zayn Rayyan,” Katanya.

Terdahulu, pasangan yang kedua-duanya berumur 29 tahun /itu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan bersama-sama sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap Zaynn Rayyan,6, telah mengabaikan kanak-kanak itu dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Jalan PJU 10/1 Damansara Damai, Petaling Jaya pada 12 tengah hari, 5 Disember hingga 9.55 malam, 6 Disember 2023.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum dibawah Seksyen 31(1) akta sama, dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak lebih 20 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Ibu bapa kanak-kanak autisme yang ditahan pada 31 Mei lepas di sekitar Puncak Alam, Selangor itu direman selama 13 hari bermula 1 Jun lepas bagi membantu siasatan.

BERNAMA

Polis turut menahan datuk dan nenek kepada Zayn Rayyan pada 12 Jun di Subang Bestari pada 2.30 petang. Walau bagaimanapun mereka berdua dibebaskan dengan jaminan polis pada 13 Jun.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Shahrulnizam Jaafar mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Bernama.

“Mereka hanya ditahan 24 jam untuk diambil keterangan dan akan dibebaskan hari ini. Pembebasan akan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, mereka tidak akan dibawa ke mahkamah,” Katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI