31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaTiananmen Mothers ulang tiga tuntutan utama sempena 4 Jun

Tiananmen Mothers ulang tiga tuntutan utama sempena 4 Jun

Tiananmen Mothers sebuah kumpulan mangsa Peristiwa 4 Jun baru-baru ini mengeluarkan surat terbuka, mengulangi tiga tuntutan utama.

Tiga tuntutan utama tersebut adalah kebenaran, pampasan dan pertanggungjawaban.

Pemerhati percaya bahawa mustahil bagi pemimpin Parti Komunis China (PKC), Xi Jinping untuk mengesahkan Peristiwa 4 Jun kerana ia akan menyebabkan keruntuhan parti tersebut.

Namun, jenayah PKC itu sebenarnya begitu serius sehingga boleh membawa kepada kejatuhannya pada masa hadapan.

Pada malam menjelang 4 Jun, Tiananmen Mothers memuat naik video pendek di luar negara dan membacakan surat terbuka. Surat itu mengandungi rayuan mereka untuk bercakap dengan kerajaan.

Menerusi surat terbuka itu, mereka menyatakan bahawa PKC harus menjelaskan mengenai tragedi “4 Jun” yang penuh sejarah dan tragik kepada rakyat tanpa mengelakkannya lagi.

Sepanjang 35 tahun lalu, keluarga mangsa tragedi “4 Jun” menderita kerana kehilangan orang tersayang. Ramai ibu bapa yang kehilangan anak-anak mereka telah meninggal dunia.

Jika kerajaan benar-benar memasukkan tragedi tersebut ke dalam agenda, ia akan menjadi satu berita gembira kepada ibu bapa yang masih hidup.

Pada awal pagi 4 Jun 1989, PKC telah menghantar tentera mereka menyerang pelajar dan penduduk Beijing yang berjuang untuk kebebasan dan demokrasi.

Tragedi berkenaan telah menggemparkan seluruh masyarakat baik dalam negara mahupun luar negara.

Kumpulan Tiananmen Mothers turut menyatakan jumlah mangsa yang terbunuh, mangsa yang cedera dan mereka yang terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai itu dalam surat terbuka tersebut.

Sehubungan itu, kerajaan digesa untuk memberi penjelasan fakta dengan menyenaraikan mangsa yang terbunuh dan memohon maaf secara terbuka kepada seluruh masyarakat secara telus.

Tiananmen Mothers turut menzahirkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kebisuan kerajaan mengenai tragedi tersebut sejak 35 tahun lalu.

Sejak 1989, kebanyakan pegawai PKC menggunakan istilah “kemelut politiik pada penghujung musim semi dan musim panas 1989” untuk merujuk kepada “Insiden 4 Jun”.

Selain itu, pada masa yang sama, mereka sentiasa mengekalkan penggambarannya sebagai “kemelut (politik)” dan “rusuhan (kontra-revolusi)”.

Pada 16 November 2021, siaran rasmi mengumumkan resolusi sejarah ketiga Sixth Plenary Session Jawatankuasa Pusat ke-19 PKC. Ia menggunakan 97 patah perkataan untuk menggambarkan gerakan demokrasi “4 Jun” dan Pembunuhan Besar-besaran di Tiananmen pada tahun 1989. Mereka turut menggunakan istilah “kemelut politik”, “melawan keganasan”, dan perkataan lain untuk menggambarkannya.

Zheng Xuguang, seorang sarjana yang menetap di Amerika Syarikat dan saksi peristiwa 4 Jun memberitahu Radio Free Asia bahawa dari perspektif PKC, jika ia mengaku bahawa penembakan 4 Jun itu adalah jenayah serius, pasti mereka tidak boleh mengelak lagi.

“Sanggupkah anda mengaku yang anda salah kerana membunuh seseorang? Xi Jinping mempunyai hubungan simbiotik dengan Parti Komunis.”

“Sebagai contoh, saya datang untuk mengesahkan Gerakan 4 Jun dan membuat keputusan bijak, tetapi kesannya PKC akan berundur (hilang kuasa pemerintahan).”

“Adakah anda fikir dia mungkin akan mengesahkan Gerakan 4 Jun? Dia tidak akan mengambil langkah ini (untuk memulihkan “Gerakan 4 Jun”) kerana ideologi dan tahap pengetahuannya tidak membolehkannya mempunyai kesedaran ini.”

Semasa Gerakan 4 Jun, Xi Jinping bertanggungjawab ke atas kawasan Ningde di Wilayah Fujian.

Menurut laporan media rasmi, Xi bekerjasama dengan Jawatankuasa Pusat PKC untuk menghalang pelajar dari Wenzhou, Zhejiang, daripada merentas provinsi ke Fujian untuk terlibat dalam perhubungan antara provinsi.

Pada masa itu, Xi Jinping juga meminta badan keselamatan awam seluruh wilayah agar memberi perhatian khusus kepada perkembangan berkaitan di wilayah itu dan melakukan “pengekalan kestabilan” dengan baik.

Selepas gerakan pelajar, Xi Jinping bertemu dengan pegawai polis berkaitan dan mengambil gambar berkumpulan pada 30 Julai 1989.

Ketika itu, Xi Jinping sekali lagi menekankan bahawa dia “mengekalkan keselarasan yang tinggi dalam Jawatankuasa Pusat Parti dan mematuhi arahan Jawatankuasa Pusat Parti dengan tegas”.

Berbanding dengan Xi Jinping yang dinaikkan pangkat menjadi Setiausaha Jawatankuasa Parti Bandaraya Fuzhou pada tahun berikutnya, sekumpulan pegawai PKC yang tidak menyokong penindasan gerakan pelajar dipecat atau dipinggirkan.

Tiananmen Mothers adalah kumpulan hak asasi manusia yang dibentuk oleh keluarga mangsa Insiden 4 Jun. Pengasas dan pemimpin utama ialah Ding Zilin. Manakala Jurucakapnya ialah You Weijie.

Gambar Pengasas dan Pemimpin Utama Tiananmen Mothers, Ding Zilin

Pada 4 Jun setiap tahun, Tiananmen Mothers akan mengeluarkan surat terbuka kepada pihak berkuasa, menuntut agar kebenaran peristiwa tersebut didedahkan, pampasan dibayar kepada keluarga mangsa dan penjahat dipertanggungjawabkan.

Surat terbuka tahun 2024 ini telah ditandatangani oleh 114 keluarga mangsa.

Keratan surat terbuka tahun 2024

Biarpun namanya surat terbuka, namun surat tersebut hanya boleh diterbitkan di luar Great Firewall PKC. Malah lebih mengecewakan lagi apabila semua rangkaian Tanah Besar China menyekat surat tersebut.

Zhang Xianling yang merupakan salah seorang ahli Tiananmen Mothers yang kehilangan anaknya Wang Nan dalam Insiden 4 Jun menulis bahawa dia telah berulang kali menceritakan penderitaannya yang bukan semata-mata untuk dirinya tetapi mewakili seluruh negara China.

Suami Zhang Xianling, Wang Fandi, seorang profesor universiti masih mengingatkannya sebelum meninggal dunia agar terus menuntut keadilan bagi anaknya.

Penganalisis politik Du Zheng berpendapat bahawa tiada pemimpin yang mengekalkan kediktatoran PKC yang benar-benar dapat memulihkan Gerakan 4 Jun.

Sebaliknya, jenayah PKC yang serius itu hanya akan membawa kepada kejatuhannya pada masa depan.

Ini jelas menunjukkan, walaupun sudah 35 tahun berlalu, namun tragedi 1989 itu masih memberi kesan mendalam kepada mangsa dan rakyat China yang mencari keadilan dan kebenaran.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI