29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalCOVID-19: Varian KP.2 bermutasi, sedang merebak di China dan seluruh dunia

COVID-19: Varian KP.2 bermutasi, sedang merebak di China dan seluruh dunia

Pihak berkuasa kesihatan Parti Komunis China (PKC) baru-baru ini melaporkan strain COVID-19 KP.2 yang dominan telah bermutasi di China dan kini merebak ke seluruh dunia.

Sementara itu, orang awam di China mendedahkan kepada The Epoch Times edisi bahasa Cina bahawa wabak COVID-19 tempatan lebih teruk daripada yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa, kerana pegawai tempatan terus menyembunyikan maklumat tentang jumlah sebenar kematian COVID-19.

Pada 14 Mei, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit rejim China mengeluarkan notis menyatakan varian KP.2 dikesan buat pertama kali dalam kes tempatan di Wilayah Guangdong pada 11 Mac. Menurut kenyataan yang dikeluarkan, setakat 12 Mei, sejumlah 25 jujukan KP.2 telah dilaporkan di seluruh China.

Gambar oleh Lintao Zhang /Getty Images

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa kesihatan PKC mendakwa bahagian KP.2 berada pada tahap yang sangat rendah dan pada masa ini, tiga strain mutan teratas di China ialah JN.1, JN.1.16 dan JN.1.4.

Sejak Januari, KP.2 telah menyumbang kepada peningkatan peratusan kes di seluruh dunia. Pada 3 Mei, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan varian COVID-19 KP.2 sebagai Varian Dalam Pemantauan (VUM).

Pada 13 Mei, Zhao Wei, pengarah Pusat Penyelidikan Bio-Keselamatan di Universiti Perubatan Selatan China, memberitahu media negara China bahawa kemunculan strain mutan baharu COVID-19 menunjukkan bahawa virus itu belum lenyap di China.

PKC menangguhkan semua ujian COVID-19 di hospital apabila China tiba-tiba meninggalkan dasar dan langkah kawalan “COVID sifar” pada Disember 2022, yang diikuti oleh gelombang jangkitan besar-besaran dan kematian yang tidak terkira di seluruh negara.

Rejim China PKC telah mengaitkan gelombang jangkitan pernafasan yang menyerupai simptom COVID-19 di China dengan pelbagai patogen dan punca lain, seperti mycoplasma pneumonia, influenza A dan influenza B, sambil dengan sengaja mengelak sebarang sebutan COVID-19.

KP.2 (juga dikenali sebagai FLiRT) adalah varian terbitan Omicron JN.1 yang telah mengembangkan tiga mutasi tambahan secara bebas dalam spike protein yang pakar kesihatan katakan boleh meningkatkan kebolehjangkitan virus dan keupayaan untuk mengelak antibodi sedia ada daripada jangkitan atau vaksin sebelumnya. Ia pertama kali dilaporkan di India pada 2 Januari.

Orang awam di China memberi respons di media sosial terhadap pengumuman CDC mengenai varian baharu itu.

“Strain mutan ini atau strain mutan itu, doktor mengatakan mereka semua dirawat sebagai selesema.” kata satu hantaran. “Tidak kira betapa seriusnya wabak itu, mereka tidak pernah menguji sama ada ia COVID-19.”

Laporan orang awam tentang wabak berterusan di China

Warga China di seluruh negara memberitahu The Epoch Times bahawa COVID-19 tidak pernah hilang dari China dan pihak berkuasa terus menyembunyikan kebenaran mengenainya, yang membawa kepada lonjakan insiden kes teruk dan kematian mengejut.

Pada 13 Mei, Yan, seorang penduduk kampung di Daerah Fangzheng di Bandar Harbin yang terletak di timur laut China, berkata wabak COVID-19 tempatan adalah serius dan ramai orang di sekelilingnya telah mengalami demam dan selesema berulang, dengan simptom yang serupa COVID-19. Kematian mengejut atas sebab yang tidak diketahui kerap berlaku, katanya.

“Saya juga mengalami demam dan selesema dua hari lalu. Hospital tidak menguji dan merawatnya sebagai selesema, tetapi ia tidak dapat diubati. Pada masa kini, ramai pesakit telah mendapat penyakit paru-paru putih. Ramai yang telah meninggal dunia dalam dua tahun ini. Kami berada di kawasan pergunungan, dan kebanyakannya adalah pengebumian tanah. Terdapat kubur baru di mana-mana,” katanya kepada The Epoch Times.

Yang, seorang penduduk Wilayah Guizhou di barat daya China, mendedahkan sejak musim sejuk, ramai orang di sekelilingnya telah berulang kali dijangkiti. Apabila dia sakit, hospital tempatan tidak menjalankan ujian COVID-19. Tetapi dia diuji positif COVID-19 ketika menggunakan kit ujian pantas di rumah. Dia berkata doktor masih merawatnya seperti yang mereka lakukan untuk selesema.

“Ini telah membawa kepada kematian ramai warga emas, dan terdapat banyak kematian mengejut individu yang berusia 60-an dan 70-an,” katanya kepada The Epoch Times.

Chen, seorang penduduk Sanmenxia di Wilayah Henan, berkata kini terdapat kurang sedikit orang yang mengalami simptom demam dan selesema berbanding pada bulan Mac, tetapi terdapat ramai pesakit tenat masih mengalami “paru-paru putih” selepas jangkitan mereka.

Gambar CFOTO/Future Publishing/Getty Images

Sun, warga Bandar Baoding di Wilayah Hebei di utara China, memberitahu The Epoch Times bahawa sepanjang tahun lalu, ramai orang yang dikenalinya mengalami batuk yang berterusan.

“Ramai orang mati, tetapi punca kematian mereka tidak jelas. Pihak hospital hanya memberitahu keluarga mereka meninggal dunia akibat penyakit asas,” katanya.

Wang, seorang warga Wilayah Jiangxi di tenggara China berkata: “Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai orang di sekeliling saya mengalami selesema dan batuk berulang kali. Ramai rakan sekelas dan rakan zaman kanak-kanak saya telah mengalami nodul pulmonari. … Mereka berkata tahap kesihatan mereka tidak lagi baik.

“Ramai orang telah meninggal dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan rumah pengebumian tidak boleh membakar mereka semua. Rumah pengebumian tempatan tidak dapat menampung begitu banyak mayat, jadi rumah yang baru telah dibuka tahun lalu.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI