31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita Utama“10 tahun berlalu, orang ramai masih salahkan saya” – Datuk Seri Azharuddin...

“10 tahun berlalu, orang ramai masih salahkan saya” – Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman

KUALA LUMPUR: “10 tahun berlalu, orang ramai masih mempersoalkan dan menyalahkan saya berhubung kehilangan MH370,” kata Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman.

Sinar Harian

Bekas Pengerusi Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) ini juga dituduh menyembunyikan maklumat mengenai kehilangan pesawat MH370 tersebut.

Pesawat MH370 hilang tanpa jejak sebaik berlepas pada awal pagi 8 Mac 2014 dalam perjalanan menuju ke Beijing.

Insiden berkenaan mencetuskan misteri global malah persoalan mengenai mengapa pesawat itu berpatah balik ke Semenanjung Malaysia masih belum terjawab hingga ke hari ini.

Azharuddin menyifatkan kehilangan 239 penumpang dan anak kapal dalam tragedi MH370 sebagai kes paling mencabar yang pernah beliau kendalikan.

Tragedi MH370 itu juga merupakan misteri penerbangan terbesar setakat ini.

Bagi Azharuddin sendiri, memori duka itu tetap membelenggunya selaku individu penting yang mengetuai dan menguruskan pencarian pesawat dalam tempoh yang sangat sukar.

Terdahulu, CAAM dikenali sebagai Jabatan Penerbangan Awam (DCA), menyelia operasi Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur dan Azharuddin mengetuai DCA ketika insiden tragis itu berlaku.

Menurut Azharuddin, masyarakat masih ingin tahu dan sering bertanya kepadanya mengenai misi pencarian yang dijalankan.

Namun, sesetengah keluarga masih tidak percaya kepada (CAAM) selepas sedekad, katanya dalam nada sedih.

“Setiap kali saya menghadiri majlis perkahwinan atau aktiviti surau, orang ramai akan bertanya kepada saya apa yang sebenarnya berlaku,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

“Berdasarkan cara pesawat itu berpatah balik, terbang ke Pulau Pinang, Langkawi dan Sumatera, kemudian kembali semula, ia sudah pasti dikendalikan oleh juruterbang yang tahu apa yang dilakukannya dan individu yang pernah menerbangkan pesawat Boeing 777 kerana juruterbang mengikut jejak atau laluan penerbangan syarikat penerbangan komersial.”

“Tetapi siapakah juruterbang itu, tiada siapa tahu.”

“Adakah beliau Kapten Zaharie Ahmad Shah? Atau adakah individu lain? Sekiranya Zaharie, di manakah pembantu juruterbang?,” jelasnya.

Menurut Azharuddin lagi, pesawat MH370 tidak mempunyai perlindungan seperti peralatan yang menghalang individu yang tidak berkenaan daripada mengawal pesawat itu.

MH370 yang sepatutnya mendarat di Beijing pada 8 Mac 2014, dilaporkan hilang daripada skrin radar kira-kira dua jam selepas berlepas.

Bernama

Azharuddin menyangkal teori yang dibentangkan menerusi tiga episod bertajuk, MH370: The Plane that Disappeared yang ditayangkan oleh Netflix pada Mac tahun lalu.

“Saya tidak berpuas hati dengan hasil siri itu sehingga saya menulis surat kepada mereka (penerbit) berhubung ketidakpuasan saya.”

“Pada mulanya mereka memaklumkan penekanan siri itu adalah berhubung tema kesedihan dan mengadakan temu bual selama lapan jam dengan saya,” katanya.

Susulan kehilangan MH370, operasi besar-besaran melibatkan beberapa negara telah dijalankan di selatan Lautan Hindi namun pesawat mahupun serpihannya tidak ditemukan.

Operasi pencarian yang meluas membabitkan 120,000 meter persegi lokasi pencarian merangkumi udara, permukaan laut dan dasar laut dijalankan oleh Malaysia dan sebahagian syarikat antarabangsa.

Pada 4 Mac 2024, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyatakan kesediaan Malaysia untuk membuka semula siasatan kehilangan pesawat MH370 sekiranya terdapat bukti baharu dah kukuh.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke pula memberi jaminan bahawa kementeriannya komited untuk mendapatkan kelulusan Kabinet bagi memeterai kontrak baharu dengan Ocean Infinity untuk meneruskan pencarian pesawat MH370 terbabit.

Menurut Anthony sebaik selesai cadangan Ocean Infinity, Malaysia akan menghubungi kerajaan Australia untuk mendapatkan kerjasama negara itu bagi memudahkan operasi pencarian.

Ahli keluarga kepada mangsa MH370 masih berharap agar perkara ini menemukan penyelesaian.

Walaupun ketidakpastian masih menyelubungi, mari kita terus optimis bahawa percubaan baharu ini akhirnya akan memberikan keadilan dan jawapan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI