29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaHelikopter Maritim Malaysia terhempas, semua mangsa terselamat

Helikopter Maritim Malaysia terhempas, semua mangsa terselamat

KUALA LUMPUR: Sebuah helikopter jenis Agusta Westland AW139 milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia terhempas dekat Pulau Angsa, Kuala Selangor.

BH Online

Empat penumpang termasuk juruterbang dilaporkan selamat dalam nahas tersebut.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu daripada orang awam kira-kira pukul 10 pagi.

“Maklumat awal yang diterima terdapat empat orang mangsa dan diselamatkan nelayan,” katanya.

BH Online

Menurut Maritim Malaysia, pasukannya melakukan pendaratan cemas ketika latihan menyelamat di perairan Pulau Angsa, Selangor pada pukul 9.55 pagi.

Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Hamid Mohd Amin berkata operasi mencari dan menyelamat diaktifkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

Selain itu, Pusat Koordinasi Mencari dan Menyelamat Putrajaya turut turun padang selepas menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu daripada pemancing.

Jelas Datuk Hamid dalam satu kenyataan, pesawat itu diterbangkan oleh Leftenan Komander (M) Tengku Mohd Nizam Tengku Zakaria dan Leftenan Komander (M) Mohamad Azrol Saidi bersama kru udara Pegawai Waran 1 (M) John Ibno serta perenang penyelamat Bintara (M) Muhamad Nurhayyat Hashim.

“Aset Maritim Malaysia yang diatur gerak ke lokasi kejadian ialah Bot Pengawal 25 dari Maritim Selangor, bot RH 16 dan PSC 39 dari Pasukan Polis Marin Pelabuhan Klang dan sebuah pesawat AS 365 N3 Dauphine Maritim Malaysia dari Stesen Udara Maritim Subang.”

“Semua kru AW139 diselamatkan oleh pesawat As 365 N3 dan diterbangkan ke Stesen Udara Maritim Subang.”

Kata Datuk Hamid lagi, sebelum itu, bot pemancing di tempat kejadian memberi bantuan awal kepada kru terbabit.

Manakala 10 anggota Pasukan Tindakan Khas dan Penyelamat (STAR Team) serta KM Bagan Datuk turut diatur gerak bagi melakukan kawalan keselamatan.

Menurut Datuk Hamid lagi, operasi mencari dan menyelamat ditamatkan pada pukul 11.15 pagi dan Maritim Malaysia akan melakukan siasatan lanjut bagi mengenalpasti punca kejadian.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif CAAM, Datuk Kapten Norazman Mahmud turut mengeluarkan kenyataan.

BH Online

“Helikopter berkenaan telah berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, Selangor pada 9.10 pagi bagi latihan penerbangan.”

“Hubungan terakhir pesawat dengan pegawai kawalan tradik udara dilaporkan pada 9.20 pagi, namun tiada panggilan kecemasan diterima.”

“Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautika Kuala Lumpur (KLARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) diaktifkan serta merta untuk mengenalpasti lokasi helikopter.”

Jelas Datuk Kapten Norazman lagi, semua mangsa diselamatkan dengan helikopter penyelamat yang kemudian mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah pada pukul 10.58 pagi.

Dalam pada itu, saksi kejadian Mohd Riduan Kulop Ahmad, 38, berkata ketika kejadian dia bersama tujuh lagi rakan sedang memancing tidak jauh dari lokasi kejadian.

Menurut Mohd Riduan, dia dan rakan-rakan terkejut serta cemas apabila melihat sebuah helikopter terbang rendah dan berpusing-pusing sebelum jatuh ke laut.

“Melihat kejadian itu saya terus menghubungi talian kecemasan 999, untuk memaklumkan pihak berkuasa mengenai kejadian itu.”

“Tidak lama kemudian saya lihat ada pihak yang datang menyelamatkan mereka yang berada di dalam helikopter tersebut,” katanya menerusi satu video ringkas bersama media.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI