24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaGlobalSepanduk digital “Turun bersama Parti Komunis” timbul di China

Sepanduk digital “Turun bersama Parti Komunis” timbul di China

Untuk menyuarakan kebimbangannya tentang penyusupan rejim komunis China yang makin memberat di Taiwan, dan untuk terus menjaga demokrasi Taiwan, seorang aktivis memutuskan untuk mendedahkan kisah tentang protesnya terhadap rejim itu sebelum pilihan raya umum Taiwan. 

Beliau berharap kisahnya akan menjadi amaran kepada rakyat di Taiwan serta menggalakkan mereka untuk menghargai undi masing-masing, dan menyedari perangkap rejim.

Pada 21 Februari 2023, jam 8 malam di China, satu sepanduk digital dalam huruf putih tebal dengan berlatar belakang warna merah muncul di muka depan sebelah utara Plaza Wanda di Jinan, Shandong. Mesej yang disampaikannya jelas: “Turun bersama Parti Komunis, Turun bersama Xi Jinping.”

Sepanduk digital “Turun bersama Parti Komunis, Turun bersama Xi Jinping” di Plaza Wanda, Shandong terpapar pada jam 8 malam, 21 Februari 2023. (Gambar ihsan Chai Song)

Chai Song pereka cipta paparan itu, baru-baru ini memutuskan untuk mendedahkan kisahnya kepada media, beberapa bulan selepas dia berjaya melarikan diri dari China.

“Protes tidak boleh seketika,” katanya, “mempertahankan suara seseorang adalah perkara penting.”

Selepas hampir setahun di Amerika Syarikat, Chai berbincang agak lama sebelum beliau memutuskan untuk mendedahkan perkara itu bagi mendapat perhatian media.

“Ramai rakyat yang menentang Parti Komunis China (PKC), tetapi ramai juga yang tidak berani untuk bersuara kerana bimbang akan keselamatan diri. Saya percaya apabila situasi sebegitu dihindar, ia akan mencetuskan gelombang protes dalam negara,” katanya kepada edisi bahasa Cina The Epoch Times pada 13 Januari, hari ketika Taiwan menjalankan pilihan raya presiden.

Pada pagi 21 Februari 2023, waktu tempatan, Chai mengaktifkan jam tangan elektronik kawalan jauh menggunakan telefon pintarnya dari sebuah hotel di David, Panama.

Sejurus selepas itu, imej sepanduk dengan latar belakang merah dan huruf putih “Turun bersama Parti Komunis, Turun bersama Xi Jinping,” muncul di dinding utara bangunan di Plaza Wanda di Bandar Jinan pada waktu malam.

Chai meninggalkan hotel di David selepas dia menekan butang, dan menuju ke utara tanpa berhenti. “Saya memberitahu mereka [rakan di China] dengan mesej di WeChat, tetapi tidak seorang pun membalas. Saya segera menyedari bahawa mereka telah ditangkap,” jelas Chai.

Salah seorang rakannya merakam video dan mengambil gambar di lokasi kejadian, lalu dengan segera menghantarnya kepada Chai.

Kereta polis tiba dengan pantas, siren berbunyi pada waktu malam.

“Ketika itu terdapat anggota keselamatan negara, polis bersenjata, polis tempatan, jabatan wilayah dan biro bandar. Mereka bersama-sama membentuk pasukan petugas khas. Hanya untuk kawan saya, lebih daripada 70 orang bergegas ke rumahnya semata-mata untuk menangkapnya. Ia berlaku sekitar jam 9 atau 10 malam itu, dan mereka membuat tangkapan. Lorong itu sesak, dan pencarian ayah saya tidak jauh berbeza, dengan ramai pihak yang terlibat, mencipta suasana yang sibuk,” kata Chai.

Ibu bapanya telah disoal siasat selama seminggu penuh, dipaksa untuk mengarahkan anak mereka supaya pulang segera ke China.

Akaun bank Chai Song dibekukan, dan saudara-maranya diarahkan untuk tidak membantunya. Polis malah menyiasat segala-galanya bermula maklumat sejak kelahirannya, termasuk di sekolah rendahnya. Rakan dan teman wanitanya masih hilang sehingga ke hari ini.

“Pada masa itu, rakan saya tidak menganggap isu ini sebagai sesuatu yang serius, dan saya juga tidak. Saya sedar [pihak berkuasa] akan menangkap saya, tetapi saya tidak pernah menjangkakan penempatan kakitangan yang begitu meluas dan kekecohan yang ketara untuk menjejaki saya,” katanya.

Selepas asetnya dibekukan, Chai mendapati dirinya tidak berduit, bahkan tidak mempunyai wang untuk membeli makanan. Di Mexico, Chai berhadapan risiko mengancam nyawa yang memaksanya untuk menaiki kereta api barang dari Venezuela untuk memasuki Amerika Syarikat.

Seorang lagi ‘Lelaki Perantara’

Inspirasinya bermula dengan tindakan berani Peng Zaizhou, yang dikenali sebagai “lelaki perantara”.

Pada 13 Oktober 2022, malam sebelum Kongres Kebangsaan rejim yang ke-20, Peng Lifa, juga dikenali sebagai Peng Zaizhou di Twitter, menggantung dua sepanduk besar dengan huruf merah di Jambatan Sitong, lokasi di mana universiti dan syarikat teknologi Beijing berada.

Sepanduk itu menyatakan penolakan langkah COVID-sifar yang kejam dan melabel pemimpin China Xi Jinping sebagai “pengkhianat negara.”

Peng Lifa kemudiannya telah hilang daripada pandangan.

Gambar oleh Terri Wu/The Epoch Times

Chai mendapat inspirasi daripadanya. Bagaimanapun, dia mengakui tidak seberani Peng. Untuk menyuarakan kebimbangan politiknya, dia telah menganjurkan acara protes kawalan jauh dengan berkesan—satu rancangan yang difikirkan dengan baik merangkumi unjuran, penyelesaian masalah dan pendawaian.

“Insiden Peng Lifa terutamanya merangkumi semangat—dia tahu kepentingan tindakannya dan memahami kemungkinan akibatnya. Dia bersedia untuk menyumbang tanpa mementingkan diri, bahkan mungkin terpaksa mengorbankan nyawanya untuk pembaharuan di China. Semangat inilah yang mempunyai pengaruh paling ketara buat saya. Ia bukan hanya tentang tuntutan, tetapi semangatnya dalam menentang kuasa pemerintah!” kata Chai.

Chai yang berasal dari Hebei, telah menjalankan urusan pajakan hartanah di Beijing dan Shandong selama bertahun-tahun. Dia menyewa bangunan kediaman yang besar dan kemudian menyewakannya kepada pelanggan, mengaut keuntungan daripada perbezaan harga. Malangnya, perniagaan itu menderita teruk akibat penutupan pandemik selama tiga tahun.

Penutupan itu menghalang penyewanya pulang ke bandar dan membayar sewa. “Kami tiba-tiba mendapati diri kami tidak dapat bertahan dengan keadaan itu,” jelasnya.

Penutupan jalan dan pintu yang dikimpal adalah taktik kawalan paling mudah oleh pihak berkuasa, “bersama-sama dengan keganasan dan paksaan, sekali gus menyekat kebebasan dan hak kami,” katanya.

Dalam perjalanan ke Beijing, Chai secara peribadi memerhatikan keengganan bandar itu untuk memasukkan penduduk bukan dari bandar ke hospital utama untuk rawatan perubatan. Walaupun dalam keadaan kritikal, akses mereka ke bandar telah disekat di pintu masuk lebuh raya.

“Sumber penjagaan kesihatan berada dalam keadaan lumpuh sepenuhnya … Ia pada dasarnya menginjak-injak kehidupan manusia menyebabkan rakyat berada dalam keadaan kurang persediaan,” kata Chai, menekankan kehilangan nyawa yang ketara sepanjang pandemik tiga tahun lalu dan kemarahan terkumpul di kalangan rakyat.

“Sudah tentu, jika ia hanya kesukaran sementara, orang akan faham. Tetapi apabila orang mula berkata tiada harapan dan berputus asa, mereka akan mengundi dengan kaki mereka,” katanya.

Protes kawalan jauh dalam pelarian

Di Jinan, ibu kota wilayah Shandong, Chai memilih untuk mengadakan bantahan di sebuah bangunan di zon pejalan kaki Plaza Wanda menghadap Jalan Yingxiu, lokasi yang sibuk dengan jumlah pejalan kaki yang besar.

“Saya sengaja memilih unit yang menghadap ke selatan. Sebelum itu, saya mengukur dan memeriksa tingkap dan sudut ke arah yang bertentangan. Setelah berpuas hati dengan ukuran, saya terus menyewa pangsapuri dan memulakan pemasangan peralatan,” katanya.

Melalui perbincangan yang menyakitkan pada November dan Disember 2022, Chai membuat keputusan mengenai Jalan Yingxiu.

Selepas menandatangani kontrak sewa, perbualannya dengan tuan rumah mendedahkan bahawa tuan tanah itu pakar dalam pengawasan teknikal untuk membantu polis menangkap aktivis luar negara. Dia berasa tidak senang duduk dan dengan segera menamatkan kontrak atas alasan pencahayaan yang tidak mencukupi di pangsapuri, dan telah menyewa kediaman lain.

Untuk memastikan paparan sepanduk yang betul, dia cuba menayangkan iklan kedai makan: “Kepala Itik Pedas Quzhou, Tiada Sisa dari Semalam.”

Selepas memperhalusi kesannya, Chai menukar lensa di dalam projektor. Untuk mengukir kanta, dia pergi lebih jauh dan membeli pengukir laser. “Di China, tiada siapa yang berani mengukir perkataan ini untuk anda, jadi saya terpaksa melakukannya sendiri,” jelasnya. Dia juga memasang jam elektronik kawalan jauh untuk mengawal suis kuasa projektor.

Selain itu, Chai menyediakan kamera pengawasan di dalam bilik untuk membolehkannya memantau dalam masa nyata melalui telefonnya bagi melihat sekiranya ada sesiapa memasuki bilik itu.

Menurut Chai, dia tidak pernah bermalam di pangsapuri itu.

Chai Song pereka sepanduk digital di Plaza Wanda di Shandong kini diburu polis PKC (Gambar ihsan Chai Song)

Pada awal Januari 2023, sejurus selepas sekatan pandemik ditarik balik, Chai membuat keputusan untuk meninggalkan negara itu.

“Saya tidak dapat menahannya lagi dengan semua kemarahan dan rasa tidak berdaya selama tiga tahun itu. Saya memberitahu diri untuk kena pergi. Pada mulanya, saya bercadang untuk menghabiskan Tahun Baru di rumah sebelum pergi. Saya tidak menyambut Tahun Baru Cina selama bertahun-tahun. Tetapi, saya bimbang polisi perjalanan atau ke luar negara mungkin berubah lagi, dan menghalang saya daripada pergi,” jelas Chai.

Penutupan yang ketat telah mencetuskan rasa tidak puas hati yang meluas di kalangan rakyat. Jadi, Chai tidak menyembunyikan rancangannya daripada rakan-rakan.

Pada 18 Januari 2023, dia keluar dari China melalui Macau dan mengembara ke Thailand, Turki, dan kemudian ke Ecuador. Chai berhasrat untuk mengaktifkan butang untuk memaparkan sepanduk dari jauh apabila dia semakin hampir dengan Amerika Syarikat.

“Masa pengaktifan juga dipilih secara strategik,” katanya.

Selepas PKC mengumumkan akan mengadakan Sidang Penuh Kedua Jawatankuasa Pusat ke-20 pada 26 Februari, apabila pemilihan semula Xi Jinping sebagai presiden disahkan, dan pemimpin baharu untuk institusi negara telah dipilih, Chai memutuskan untuk mengaktifkan paparan pada petang itu pada 21 Februari 2023.

Dari sebuah hotel di David, Panama, Chai mengaktifkan jam tangan elektronik jarak jauh yang dikawal telefon pintarnya.

Imej sepanduk dengan latar belakang merah dan aksara putih yang mengisytiharkan, “Turun bersama Parti Komunis, Turun bersama Xi Jinping,” dinyalakan pada waktu petang di dinding utara bangunan Plaza Wanda.

Apabila memasuki Amerika Syarikat, Chai Song mengadakan perbincangan dengan pegawai dari Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan FBI. Melalui perbincangan ini, Chai mengetahui bahawa polis PKC terlibat dalam usaha antarabangsa untuk menangkapnya.

“Saya hampir-hampir di ambang kematian di Mexico. Jika pihak imigresen Mexico telah menahan saya, mereka akan menghantar saya pulang ke China,” katanya.

Menceritakan pengalaman itu, Chai ingin memberitahu orang ramai di Taiwan: “Kami tidak mempunyai hak untuk mengundi, kami hanya boleh mengundi dengan kaki kami,” merujuk kepada kebimbangannya tentang demokrasi Taiwan, dan kepercayaannya bahawa Taiwan terus memberikan harapan untuk orang Cina.

“Taiwan membawa satu-satunya benih tamadun untuk orang Cina,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI