28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPrabowo isytihar menang pusingan pertama Pilpres 2024

Prabowo isytihar menang pusingan pertama Pilpres 2024

JAKARTA: Bekas jeneral tentera, Prabowo Subianto isytihar menang pusingan pertama Pilpres 2024 selepas mendahului dua pesaing lain.

Kosmo

Keputusan tersebut diperoleh melalui kiraan pantas yang membolehkan Prabowo mengetuai kuasa ekonomi terbesar di Asia Tenggara itu.

Menteri Pertahanan berusia 72 tahun itu menyifatkan kemenangannya sebagai “Kemenangan bagi seluruh Indonesia.”

Bagaimanapun keputusan tersebut belum diisytiharkan oleh pegawai pilihan raya, tambahan pula dua orang bekas pegawai kerajaan yang turut bertanding tidak mengaku kalah.

Berdasarkan kiraan tidak rasmi oleh agensi pengundian Indonesia, Prabowo memiliki 57 hingga 59 peratus undi, dengan lebih 80 peratus undi dikira di tempat-tempat pengundian yang telah dijadikan sebagai sampel.

Kiraan pantas adalah berdasarkan undi sebenar di beberapa pusat pengundian di seluruh Indonesia. Kaedah ini telah memberikan gambaran tepat bagi empat pilihan raya terdahulu sejak 2004.

“Kemenangan ini adalah kemenangan untuk semua rakyat Indonesia,” kata Prabowo dalam ucapannya yang disiarkan di TV kebangsaan.

Dalam ucapan itu juga, Prabowo mengingatkan penyokongnya agar tidak sombong, bangga dan terlalu gembira. Sebaliknya harus terus merendah diri.

Demi mengelakkan pusingan tambahan menentang dua pesaing lain, Prabowo perlukan lebih daripada 50 peratus undi dan sekurang-kurangnya 20 peratus di setiap wilayah negara itu.

Dalam pada itu, pengganti Widodo akan mewarisi ekonomi yang berkembang pesat dan projek infrastruktur yang berprofil tinggi.

Ini termasuklah pemindahan ibu negara dari kawasan yang sesak di Jakarta ke pulau Borneo yang masih mempunyai banyak ruang untuk membangun. Proses ini melibatkan perbelanjaan lebih daripada $30 bilion.

Pilihan raya ini juga membawa risiko tinggi bagi Amerika Syarikat dan China.

Hal ini dikatakan demikian kerana Indonesia mempunyai pasaran domestik yang besar, sumber semula jadi dan pengaruh diplomatik dengan negara-jiran Asia Tenggara.

Selain itu, beberapa pemerhati luah rasa bimbang jika nilai-nilai demokratik sedang merosot kerana hubungan Widodo dengan bekas diktator dan kehadiran anak lelakinya dalam senarai calon.

Pihak pengurusan undian berdepan dengan cabaran kerana perlu mengutip undi dari 17,000 pulau yang didiami 270 juta orang.

Kertas undi dan kotak undi diangkut dengan menggunakan bot, motosikal, kuda dan di beberapa kawasan terpencil, mereka perlu berjalan kaki.

Selain pemilihan presiden, lebih kurang 20,000 jawatan parlimen peringkat kebangsaan, negeri dan daerah dipertandingkan.

Lebih kurang 10,000 orang daripada 18 parti politik berbeza berharap untuk memperoleh mana-mana daripada 580 kerusi parlimen kebangsaan.

“Saya harap Indonesia boleh maju lebih baik, dan saya harap saya undi orang yang betul,” kata Indra Nurohim, pelajar sekolah menengah berusia 17 tahun yang baru kali pertama mengundi.

Mengenali calon presiden tertua, Prabowo adalah seorang bekas jeneral leftenan yang berkahwin dengan salah seorang anak perempuan Suharto.

AP

Ketika itu, Prabowo juga merupakan panglima yang lama berkhidmat dalam pasukan khas tentera yang dipanggil Kopassus.

Prabowo dipecat dengan cara tidak hormat pada tahun 1998 selepas pasukan Kopassus menculik dan menyeksa penentang politik Suharto.

Pada tahun tersebut, sebanyak 22 orang aktivis telah diculik dan 13 masih hilang. Keluarga mangsa terus menuntut keadilan namun tidak berhasil.

Beberapa orang anak buah Prabowo telah diadili dan disabitkan kesalahan manakala Prabowo sendiri tidak pernah dibawa ke mahkamah dan menafikan sebarang kaitan.

Disebabkan sejarah perkhidmatan Prabowo dahulu, semasa tempoh berkempen Pilpres 2024, aktivis hak asasi manusia menolak kata-kata Prabowo.

Namun Prabowo tidak mengendahkannya, malah dia dengan gembira berjanji untuk mencipta hampir 20 juta pekerjaan dalam penggal pertamanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI