28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaMYAirline umum penggantungan operasi berkuat kuasa serta-merta

MYAirline umum penggantungan operasi berkuat kuasa serta-merta

MYAirline menggantung operasinya berkuat kuasa serta-merta bermula 6 pagi 12 Oktober 2023 sehingga ke satu tarikh diberitahu kelak, yang disebabkan “cabaran kewangan yang ketara”.

Menurut syarikat penerbangan tambang murah berkenaan, pihaknya telah “meneroka semua jalan perkongsian berpotensi dan penjanaan modal” untuk menyelamatkan perniagaannya.

“Malangnya, kekangan masa menyebabkan kami tiada pilihan selain mengambil keputusan ini,” katanya dalam satu kenyataan pada pagi 12 Oktober.

Facebook

Sementara itu, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) berkata, pihaknya telah menyediakan talian penting dan saluran khusus untuk membantu pengguna yang terjejas akibat penggantungan operasi MYAirline.

Dilaporkan pada Ahad, Rayner Teo telah meletak jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) MYAirline berkuat kuasa 7 Oktober atas sebab kesihatan.

Ketua Pegawai Operasi Stuart Cross kemudiannya mengambil alih tanggungjawab sebagai CEO sementara.

MYAirline sebelum ini berkata, operasinya kekal “teguh”, dan syarikat itu berada pada peringkat lanjut untuk memuktamadkan “perkongsian strategik”.

Facebook

Tidak lama kemudian, menurut sumber, syarikat penerbangan itu dijangka mengalu-alukan pemilik baharu, seorang usahawan tempatan, yang akan menyuntik lebih banyak dana.

“Kami telah mengadakan sesi dialog awam bersama pemilik baharu itu, dan butirannya kini sedang dihalusi,” kata sumber itu yang enggan namanya disiarkan, menurut laporan FMT

Pada Oktober tahun lalu, dilaporkan bahawa firma swasta Zillion Wealth dan Trillion Cove Holdings – kedua-duanya milik ahli perniagaan tempatan Goh Hwan Hua – masing-masing mempunyai kepentingan sebanyak 88% dan 10% dalam MYAirline.

Baki 2% saham dimiliki Rayner Teo, yang sebelum ini bersama AirAsia, syarikat penerbangan tambang murah milik Tony Fernandes.

Facebook

MYAirline, yang sebelum ini menyifatkan model perniagaannya sebagai “ultra kos rendah”, bermula dengan menjalankan penerbangan domestik dari Langkawi, Kuching dan Kota Kinabalu.

Pada Jun, Bangkok menjadi destinasi penerbangan antarabangsanya yang pertama, tiba di lapangan terbang Suvarnabhumi and Don Mueang.

Dalam perkembangan terbaru, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata seramai 125,000 penumpang yang membuat tempahan awal sehingga Mac 2024 telah terjejas susulan penggantungan operasi MYAirline.

Menurut Anthony Loke, tiket tempahan awal berkenaan membabitkan nilai lebih RM20 juta, dan kementeriannya akan memikirkan kaedah dalam memastikan semua penumpang yang terjejas mendapat bayaran balik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI