26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalRatu Cantik NTD yang baru dinobat berkongsi rahsia kecantikan

Ratu Cantik NTD yang baru dinobat berkongsi rahsia kecantikan

Bagi Cynthia Sun, dinobatkan sebagai Ratu Cantik NTD adalah sesuatu yang tidak dijangka.

“Saya tidak pernah memakai kasut tumit tinggi untuk sekian lama dalam hidup saya!” kata peguam berusia 24 tahun dari Houston, Texas itu. Sun merupakan seorang peguam bela hak asasi manusia, penyelidik isu sosial, jurucakap Pusat Maklumat Falun Dafa, dan baru berpindah ke New York.

Tertarik dengan misi menghidupkan semula budaya tradisional, Sun menyertai Pertandingan Ratu Cantik Cina Global NTD yang julung kali diadakan dan berjaya mara ke pusingan akhir sebelum akhirnya dinobatkan sebagai pemenang pada 30 September lalu.

Cynthia Sun dinobat sebagai Ratu Cantik NTD pada kemahkotaan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung pada 30 September 2023 di Purchase, New York. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

NTD merujuk kepada singkatan untuk “New Tang Dynasty”, iaitu zaman kegemilangan tamadun Cina purba. Rangkaian itu, media sekutu dengan The Epoch Times, menganjurkan siri pertandingan dalam misinya untuk menyokong budaya tradisional Cina. Oleh yang demikian, pertandingan itu tidak hanya memfokuskan pada kecantikan luaran dan keterampilan, tetapi juga lima nilai yang menonjol dalam budaya tradisional Cina iaitu moral, kebenaran, kesopanan, kesetiaan dan kemurahan hati.

Fokus kepada budaya tradisional itulah yang menarik Cynthia Sun untuk menyertai pertandingan ratu cantik.

“Saya berasa sangat tertarik dengan bahagian misinya, iaitu untuk menghidupkan dan meraikan nilai tradisional sebagai seorang wanita Cina tradisional,” katanya.

Cynthia Sun dinobat sebagai Ratu Cantik NTD pada kemahkotaan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung pada 30 September 2023 di Purchase, New York. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

Jalinan pantas persahabatan dan persaudaraan 

Sun menyifatkan pertandingan selama seminggu itu sebagai “sungguh berharga dan bermakna,” bukan sahaja kerana persahabatan mendalam yang terjalin dengan 31 wanita muda lain dari seluruh dunia, tetapi kerana pengalaman itu membuatkan beliau lebih terhubung dengan warisan.

Kelahiran Texas dinobatkan sebagai Ratu Cantik NTD pertama

Cynthia Sun dilahirkan dan dibesarkan di Texas, dan lulusan Universiti Texas—Austin. Beliau pada mulanya merasakan beberapa gadis lain mempunyai lebih banyak pengetahuan dan hubungan dengan warisan Cina mereka, yang lebih sesuai serta bersedia untuk pertandingan itu. Selepas upacara kemahkotaan, beliau menyedari betapa banyak yang perlu dipelajarinya dalam tempoh masa singkat.

“Ia benar-benar menarik perhatian melihat perkembangan diri saya sepanjang minggu ini, betapa lebih erat dengan warisan tradisional Cina dalam diri,” katanya. “Ia adalah satu peluang pembelajaran yang menakjubkan, bukan hanya tentang penyiaran, bukan sahaja tentang apa itu peserta ratu cantik, tetapi bagaimana wanita Cina tradisional yang sepatutnya, dan bagaimana nilai-nilai itu boleh dijelmakan dalam peribadi kita, dan bagaimana ia ditunjukkan dalam tindakan kita terhadap satu sama lain serta mesej apa yang kami semua hantar kepada dunia.”

“Saya benar-benar merasakan kami semua melakukannya sebagai satu pasukan. Saya tidak memenangi mahkota ini untuk diri saya sendiri, ia mewakili perkembangan diri yang telah dilalui oleh semua peserta.”

“Kami memanggil satu sama lain jie-mei, iaitu ‘saudara perempuan’ dalam bahasa Cina, kerana ia benar-benar terasa begitu,” katanya. “Kami telah tinggal bersama, kami telah berlatih bersama, siang dan malam, siang dan malam, dan rasanya semua hati kami bersatu pada malam ini.”

“Esok semua orang akan melakukan perjalanan beribu-ribu batu pulang ke kampung halaman mereka di seluruh dunia, tetapi saya benar-benar merasakan detik yang kita ada sekarang ini sangat istimewa, dan kami akan mengingatinya sepanjang hayat,” katanya.

Cynthia Sun dinobat sebagai Ratu Cantik NTD pada kemahkotaan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung pada 30 September 2023 di Purchase, New York. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

Suara buat mereka yang tidak dapat bersuara

Cynthia Sun bekerja dalam bidang guaman untuk kerajaan, bercakap untuk mereka yang telah dianiaya kerana kepercayaan mereka terhadap komunis China. Sebagai Ratu Cantik NTD, beliau berharap dapat lantang bersuara mewakili mereka yang mempertahan kepercayaan, yang hidup di bawah penindasan.

“Saya telah bertemu dengan begitu ramai orang secara individu yang telah memberitahu saya kisah mereka yang dianiaya kerana kepercayaan mereka,” katanya. “Ia adalah peluang yang bermakna dan menyenangkan untuk berkongsi suara mereka bersama dunia. Bersuara untuk mereka yang tidak bersuara, itulah yang selalu kami katakan.”

“Malam ini, antara 32 peserta terdapat beberapa yang terlepas daripada penganiayaan di China, dan mereka mempunyai perkara yang sangat mendalam dan bermakna untuk dikongsi bersama saya sejak beberapa hari lalu. Dengan hanya sekadar mendengar, ia benar-benar membuatkan saya ingin mengangkat makna ini dan isu hak asasi manusia pada skala yang lebih meluas. Ia adalah isu antarabangsa dan ia adalah isu yang berkaitan dengan setiap individu,” katanya.

China telah menjadi negara komunis kurang daripada satu abad, dan sebelum itu, China mempunyai warisan 5,000 tahun sejarah yang tidak terputus. Ia pernah dipanggil “Tanah Dewa Dewi” dan “Empayar Surgawi,” kerana orang Cina percaya budaya mereka adalah anugerah dari syurga. Walaupun majoritinya etnik Han, China adalah sebuah negara dengan kepelbagaian etnik iaitu 50 etnik minoriti. Kepercayaan secara menyeluruh merentasi kumpulan dan dinasti yang berbeza adalah prinsip utama kehidupan mereka yang seiring dengan syurga, bumi, dan umat manusia.

Tetapi sejak Parti Komunis China (PKC) mengambil alih kuasa pada 1949, ia telah melancarkan banyak kempen ganas untuk menghapuskan budaya dan sejarah tradisional China. Malah pada hari ini, etnik Uyghur Muslim, Kristian, dan pengamal Falun Dafa (juga dikenali sebagai Falun Gong) dianiaya kerana kepercayaan mereka. Penyalahgunaan hak asasi manusia terhadap pengamalnya terdiri daripada fitnah, pemenjaraan sehingga penyeksaan dan penuaian organ hidup secara paksa

Sebagai peguam bela, Sun wajib meningkatkan kesedaran tentang isu sedemikian, dan akan menggunakan platformnya untuk menjelaskan isu hak asasi manusia, yang kebanyakannya telah lama cuba disembunyikan oleh PKC.

Cynthia Sun dinobat sebagai Ratu Cantik NTD pada kemahkotaan Ratu Cantik Cina Global NTD yang berlangsung pada 30 September 2023 di Purchase, New York. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

Keyakinan

Bagi Cynthia Sun, kecantikan dalaman dan keyakinan berkait secara intrinsik.

“Saya benar-benar percaya jika kita dapat mempamerkan kecantikan dalaman masing-masing, keyakinan diri, landasan diri, dan mengetahui diri kita siapa, jika kita menterjemahkannya dan menyebarkan mesej itu kepada orang lain, saya fikir ramai orang akan dapat membentuk diri mereka dengan lebih baik, dan berpegang teguh kepada nilai budaya, warisan, latar belakang, dan keluarga,” katanya. “Itu akan menjadikan masyarakat yang lebih makmur dan berjaya secara keseluruhannya,” katanya.

Anugerah

Ratu Cantik NTD telah menganugerahkan mahkota phoenix dengan lima batu nilam, hadiah wang tunai AS$10,000, set emas putih 18 karat padanan kalung dan anting-anting Heavenly Phoenix, serta hadiah lain.

Beliau juga akan diberi peluang selama setahun untuk liputan dan promosi media di seluruh dunia merentasi platform media sosial, dan berpeluang untuk menjadi tuan rumah program NTD, berkhidmat sebagai hos majlis untuk acara NTD, mengambil bahagian dalam ucapan global dan peluang mengembara ke seluruh dunia, dan hadir sebagai tetamu kehormat di beberapa acara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI