30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalTrump menyerah diri di Atlanta, dibebaskan dengan bon jaminan

Trump menyerah diri di Atlanta, dibebaskan dengan bon jaminan

Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menyerah diri kepada pihak berkuasa di Penjara Fulton County di Atlanta, Georgia, pada 24 Ogos kira-kira jam 7:36 malam waktu tempatan. Beliau dibebaskan dengan bon jaminan AS$200,000 (RM929,800) kira-kira 20 minit selepas melalui prosedur pentadbiran, termasuk diambil cap jari dan gambar untuk syot wajah (mug shot), yang pertama kali dilakukan terhadap seorang Presiden Amerika Syarikat.

Jet peribadinya mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Atlanta pada jam 7:03 malam, selepas itu 13 kenderaan bermotor membawanya ke penjara yang terkenal berbahaya melalui lebuh raya yang diberi laluan lalu lintas oleh polis tempatan.

Trump mempunyai masa sehingga tengah hari pada 25 Ogos untuk menetapkan dirinya mengikut prosedur undang-undang bagi mengelak tangkapan dilakukan selepas Peguam Daerah Fulton, Fani Willis mendakwanya bersama 18 rakan sekutunya yang lain dengan pertuduhan jenayah, termasuk mengatur konspirasi dalam usahanya untuk mencabar keputusan rasmi pilihan raya 2020.

Bekas Presiden Donald Trump semasa berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Atlanta Hartsfield-Jackson selepas menyerah diri di Penjara Fulton County, Atlanta pada 24 Ogos 2023. (Gambar oleh Joe Raedle / Getty Images)

Pertuduhan pada 14 Ogos mendakwa bahawa strategi yang dirangka oleh beberapa peguam yang menasihati Presiden Trump untuk mengatur senarai alternatif pemilih di beberapa negeri dan dengan itu menangguhkan pengiraan undi pemilih adalah satu usaha jenayah.

Selepas keluar dari kemudahan penjara, bekas Presiden Trump dibawa terus ke lapangan terbang sekali lagi, di mana beliau bercakap secara ringkas kepada media.

“Apa yang berlaku di sini adalah fitnah keadilan, kami tidak melakukan kesalahan, saya tidak melakukan kesalahan. Dan semua orang mengetahuinya. Saya tidak pernah mendapat sokongan seperti itu. Dan itu juga berlaku dengan yang lain,” katanya merujuk kepada tiga lagi dakwaan yang dihadapinya.

Bekas Presiden Donald Trump dibebaskan dengan bon jaminan pada 24 Ogos 2023. (Gambar oleh Fulton County Sheriff’s Office)

Penyokong Trump berhimpun di pintu masuk Penjara Fulton County

Beliau kemudian mengkritik pendakwaan berkenaan sebagai taktik lawan politiknya untuk menggagalkan pencalonannya pada pemilihan Presiden 2024.

“Apa yang mereka lakukan adalah campur tangan pilihan raya. Mereka cuba campur tangan dalam pilihan raya,” katanya. “Tidak pernah ada perkara seperti ini berlaku dalam negara kita sebelum ini. Ini cara mereka berkempen.”

Kebanyakan defendan dalam kes itu sudah menyerah diri, termasuk bekas Datuk Bandar New York Rudy Giuliani, yang juga bekas peguam Presiden Trump; Mark Meadows, bekas ahli kongres dan ketua kakitangan kepada Presiden Trump; peguam John Eastman, Kenneth Chesebro, Sidney Powell, dan Ray Smith III; pemilih ganti Cathleen Latham dan David Shafer; dan pegawai bon jaminan Georgia Scott Hall.

Semua telah dibebaskan dengan bon, kecuali Harrison Floyd, bekas ketua Black Voices untuk Trump. Rekod penjara menunjukkan beliau tidak menghantar bon jaminan dan dengan itu kekal di dalam tahanan.

Pintu masuk Penjara Fulton County, Atlanta dikawal rapi pada 24 Ogos 2023. (Gambar oleh Madalina Vasiliu / The Epoch Times)

“Kelihatan saya seperti baru pulang dari Berlin Timur, bukan Amerika,” komen Giuliani dalam podcast selepas pulang dari Atlanta.

Beliau menggelar pendakwaan itu sebagai “tragedi dan ketidakadilan Amerika yang hebat” yang akan berulang jika tidak diperlakukan dengan kewajaran.

“Dalam satu tempoh masa, kami telah membenarkan rejim Biden dan penyangak yang mengawal parti itu untuk memusnahkan sistem keadilan Amerika kami,” kata Giuliani.

“Ia adalah percanggahan sepenuhnya dan mengelirukan rakyat untuk mengatakan kita mempunyai keadilan di Amerika. Kita tiada keadilan.”

Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan Jim Jordan (R-Ohio) melancarkan siasatan terhadap pendakwaan pada 24 Ogos, meminta dokumen daripada Peguam Daerah Fani Willis, termasuk sebarang komunikasi mengenai kes itu dengan pentadbiran Presiden Biden.

“Pertuduhan dan pendakwaan anda melibatkan kepentingan persekutuan yang besar, dan keadaan persekitaran tindakan anda menimbulkan kebimbangan serius sama ada ia bermotifkan politik,” surat Rep. Jordan kepada peguam daerah (pdf) memetik.

Sen. Colton Moore dari Republikan Georgia telah menggesa sidang khas Senat negeri untuk menyiasat tindakan Fani Willis.

“200,000 orang yang saya wakili, yang bekerja keras setiap hari untuk wang cukai mereka, mereka tidak mahu wang cukai mereka membiayai Peguam Daerah korup Fani Willis ini,” katanya dalam video 24 Ogos yang disiarkan di X (Twitter).

“Kami, sebagai badan perundangan, saya sebagai senator, kami mempunyai tugas yang perlu dijalankan. Kami mempunyai tugas perlembagaan untuk memberikan pengawasan terhadap pegawai eksekutif dan kehakiman,” katanya.

Pemindahan Persekutuan

Fani Willis mulanya mencadangkan tarikh perbicaraan pada 4 Mac, jadual yang sangat mencabar untuk kes sebesar ini, menurut beberapa peguam. Tarikhnya jatuh kira-kira seminggu sebelum GOP Georgia dan hanya sehari sebelum pilihan raya utama “Super Tuesday” di 16 negeri.

Defendan Jeffrey Clark, bekas pegawai Jabatan Kehakiman dalam pentadbiran Trump, menentang tarikh perbicaraan dalam pemfailan mahkamah.

Kenneth Chesebro, sebaliknya, memfailkan permintaan untuk perbicaraan segera, dan selepas itu Fani Willis mencadangkan tarikh perbicaraan dipindahkan pada 23 Oktober.

Tidak dapat dipastikan bagaimana garis masa yang disegerakan itu boleh menjadi kenyataan, bagaimanapun, memandangkan undang-undang kes itu sendiri adalah rumit.

“Chesebro akan bersedia untuk meneruskan perbicaraan untuk apa jua tarikh yang ditetapkan oleh Mahkamah,” kata peguamnya, Scott Grubman kepada The Epoch Times.

Mark Meadows ketika di Rumah Putih, Washingston pada 21 Oktober 2020. (Gambar Tasos Katopodis / Getty Images)

Mark Meadows, Jeffrey Clark, Rudy Giuliani, dan David Shafer, yang juga bekas pengerusi Parti Republikan Georgia, telah meminta supaya kes itu dipindahkan ke mahkamah persekutuan atas alasan bahawa mereka bertindak “di bawah warna” pejabat persekutuan dan oleh itu kes tidak sepatutnya dibicarakan oleh mahkamah negeri. Jika sekurang-kurangnya satu daripada permohonan berjaya, keseluruhan kes akan dipindahkan ke mahkamah persekutuan.

Permohonan Meadows dijadualkan untuk perbicaraan pada 25 Ogos di hadapan Hakim Daerah Steve Jones. Hakim Persekutuan menolak usul Meadows pada 24 Ogos supaya pindahan itu dibenarkan walaupun sebelum perbicaraan.

Permohonan yang berjaya untuk pemindahan mahkamah biasanya diterjemahkan kepada penolakan pertuduhan untuk defendan tertentu kerana justifikasi untuk pemindahan juga boleh digunakan untuk mempertikaikan kekebalan persekutuan—pegawai persekutuan tidak boleh didakwa atas perkara yang telah mereka lakukan sebagai sebahagian daripada tugas mereka, jelas seorang peguam bela kepada The Epoch Times. Selepas mengetepikan sedemikian, hakim persekutuan boleh memutuskan untuk mengembalikan baki kes itu kembali ke mahkamah negeri.

Penyokong di luar

Ratusan orang awam, kebanyakannya media dan penyokong Trump, mula berkumpul pada pagi 24 Ogos ketika menjangkakan ketibaannya di penjara, yang dipagari penghadang polis.

Trump mengesahkan masa ketibaannya pada awal hari itu dalam hantaran di Truth Social, platform media sosialnya.

“Maafkan saya, saya perlu mula bersedia untuk menuju ke Atlanta, Georgia, di mana Pembunuhan dan Jenayah Kekerasan yang lain telah mencapai tahap yang tidak pernah dilihat sebelum ini, untuk DITAHAN oleh Peguam Daerah Haluan Kiri Radikal, Fani Willis, untuk PANGGILAN TELEFON SEMPURNA, dan mempunyai keberanian untuk mencabar PILIHANRAYA YANG DIPALSU & DICURI,” katanya, merujuk kepada sebahagian daripada dakwaan yang menetapkan jenayah kepada panggilan telefonnya pada 2 Januari 2021 dengan Setiausaha Negeri Georgia Brad Raffensperger.

Ratusan penyokong Trump dan wakil media berkumpul di hadapan Penjara Fulton County di Atlanta pada 24 Ogos 2023. (Gambar oleh Madalina Vasiliu / The Epoch Times)

Kandungan panggilan itu secara selektif dibocorkan kepada media untuk mencipta naratif bahawa Trump meminta Raffensperger untuk “mencari” undi yang mencukupi untuk membatalkan pilihan raya.

Apabila transkrip panggilan itu dikeluarkan, ternyata Trump mendakwa bahawa ratusan ribu undi telah dibuang secara tidak sah di negeri itu, khususnya di Fulton County, dan menggesa Raffensperger untuk menyiasat dakwaan penipuan.

“Mengapa anda tidak mahu mencari jawapan yang betul?” soalnya.

Beberapa kali semasa perbualan, Trump menyatakan beliau hanya perlu mengenal pasti kira-kira 11,000 undi tidak sah kerana itu adalah margin di mana beliau kehilangan negeri.

“Jika anda menyemak dengan Fulton County, anda akan mendapat ratusan ribu kerana mereka membuang undi ke Fulton County dan daerah lain di sebelahnya.

“Jadi apa yang kita mahu buat di sini kawan-kawan? Saya hanya perlukan 11,000 undi. Sahabat, saya perlukan 11,000 undi. Berlaku adillah. Anda tahu kami sudah mempunyainya,” katanya.

Pertuduhan lain

Kebanyakan perlakuan sama yang disasarkan oleh Fani Willis juga tertakluk kepada pertuduhan persekutuan yang difailkan terhadap Trump oleh peguam khas Jack Smith di Washington, dengan tarikh perbicaraan seawal Januari.

Bekas Presiden Trump juga menghadapi tarikh perbicaraan pada Mac 2024 untuk pertuduhan negeri yang dibawa ke atasnya di New York atas dakwaan catatan simpan kira palsu dan satu lagi perbicaraan ditetapkan pada Mei untuk kes persekutuan yang dibicarakan di Florida oleh Jack Smith yang melibatkan pengekalan dokumen pertahanan negara oleh Presiden ke-45 itu semasa beliau memegang jawatan.

Bekas Presiden Donald Trump bercakap kepada media di Lapangan Terbang Antarabangsa Atlanta Hartsfield-Jackson selepas menyerah diri di Penjara Fulton County, Atlanta pada 24 Ogos 2023. (Gambar oleh Joe Raedle / Getty Images)

Trump telah mengecam semua pertuduhan itu sebagai bermotifkan politik dan bertujuan untuk mengganggu pencalonannya untuk pemilihan semula pada 2024.

Beliau telah berulang kali menegaskan bahawa bilangan undiannya telah bertambah baik walaupun terdapat beberapa timbunan pendakwaan.

“Ini menjadikan ia kelihatan lebih tidak masuk akal. Terdapat empat dakwaan dan mungkin lebih banyak lagi. Saya tidak tahu, orang-orang ini gila,” kata Trump kepada hos rancangan bual bicara Tucker Carlson dalam wawancara 23 Ogos.

Bual bicara itu, berjalan serentak dengan debat presiden GOP pertama, yang dilangkau oleh Trump, dengan memperoleh lebih daripada 230 juta tontonan di Twitter X.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI