31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaIkan Koi gemuk jadi tumpuan pelancong

Ikan Koi gemuk jadi tumpuan pelancong

Ikan Koi gemuk menjadi topik hangat bualan netizen di China sejak kebelakangan ini. Mereka sebenarnya memperkatakan tentang ikan-ikan koi yang terdapat di Taman Baotu Spring di Jinan, Shandong yang ternyata gemuk-gemuk belaka. Sesiapa yang berkunjung ke taman yang merupakan antara tiga lokasi pelancongan utama di China itu memang akan terpesona sebaik sahaja melihat ikan-ikan Koi di sana.

Menurut laporan media tempatan, Taman Baotu Spring telah menjadi tumpuan ramai pelancong sejak dua menjak ini. Banyak pelancong yang teruja dengan ikan koi yang dipelihara di kolam tempatan itu kerana ikan-ikan tersebut bersaiz lebih besar berbanding ikan yang sama jenis di tempat lain.

Terdapat banyak jenis ikan koi di sana. Ada yang berwarna hitam, putih, merah dan oren. Jika tidak dilihat dengan teliti, ikan koi yang berwarna oren itu kelihatan seperti betik yang terapung. Walhal sebenarnya itu adalah ikan koi yang gemuk.

FACEBOOK

Ikan-ikan tersebut didakwa gemuk akibat kekenyangan kerana kerap diberi makan oleh pelancong yang berkunjung ke taman itu. Oleh itu, untuk mengelakkan pelancong memberi terlalu banyak makanan, beberapa orang pengawal diletakkan berdekatan dengan kolam tersebut.

Para pengawal akan memastikan pelancong tidak memberi makan kepada ikan malah sekiranya perlu mereka akan melaung dengan kuat, “lihatlah, ikan ini gemuk macam babi”.

Dengan cara itu, mereka berharap dapat mengurangkan bilangan pelancong yang suka memberi makan kepada ikan sekaligus membolehkan ikan-ikan itu mengurangkan berat badan mereka.

FACEBOOK

Walaupun ramai yang mendakwa bahawa ikan-ikan Koi itu gemuk akibat banyak makan, namun dakwaan tersebut disangkal oleh Meng Qinglei, Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Genetik dan Pembiakan Institut Penyelidikan Perikanan Air Tawar Shandong.

Menurut Meng, sekali pandang memang ikan Koi itu nampak gemuk namun bukan disebabkan kekenyangan tetapi sebenarnya ikan-ikan itu bunting.

Ikan koi betina gemuk disebabkan bunting dan akan kehilangan berat badan mereka selepas bertelur. Manakala ikan koi jantan pula tidak akan menjadi terlalu gemuk walaupun banyak makan.

PETUDN

Jika anda mahu menyaksikan sendiri ikan-ikan Koi itu, anda bolehlah berkunjung ke Taman Baotu Spring dengan bayaran masuk lebih kurang RM26.00. Waktu terbaik untuk melancong ke sana ialah pada bulan Mac hingga Mei dan September hingga November.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI