34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaKPM umum 19 April sebagai cuti sekolah khas

KPM umum 19 April sebagai cuti sekolah khas

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengumumkan bahawa 19 April adalah cuti sekolah khas bagi sekolah-sekolah kerajaan. Pengumuman itu dibuat sendiri oleh Menteri Pendidikan Malaysia Fadhlina Sidek selepas beliau menghadiri Majlis Ikrar Bebas Rasuah dan Forum Integriti di Putrajaya, baru-baru ini.

UTUSAN

Menurut Fadhlina, pemberian cuti khas itu bertujuan memberikan ruang kepada murid-murid dan para guru untuk membuat persiapan bagi negeri di kumpulan A dan B.

“KPM umumkan bahawa 19 April isytihar cuti khas untuk semua warga KPM. Jadi 19 April tidak akan ada sesi persekolahan,” katanya.

Terdahulu, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) memohon KPM memberikan cuti khas kepada guru-guru pada 19 April, menjelang sambutan Aidilfitri tahun ini.

Sebelum ini, sesi cuti persekolahan untuk Aidilfitri tahun ini telah ditetapkan pada 20 April hingga 1 Mei depan.

Selain itu, Fadhlina juga memaklumkan bahawa keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) Tahun 2022 akan dikeluarkan pada 18 April.

Jelas beliau lagi, seramai 4,634 orang calon telah menduduki peperiksaan STAM Tahun 2022 di 134 buah pusat peperiksaan di seluruh negara.

“Calon sekolah boleh memperoleh keputusan peperiksaan STAM Tahun 2022 daripada sekolah masing-masing mulai pukul 10 pagi pada tarikh tersebut.

“Bagi calon persendirian, keputusan peperiksaan akan dihantar melalui pos atau calon boleh menghubungi jabatan pendidikan negeri tempat calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI