29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaMichelle Yeoh lakar sejarah dinobat Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Oscar ke-95

Michelle Yeoh lakar sejarah dinobat Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Oscar ke-95

Tan Sri Michelle Yeoh menepati ramalan pelbagai pihak apabila melakar sejarah paling gemilang dalam kerjaya seninya selepas diumum Pelakon Wanita Terbaik, Anugerah Akademi ke-95 (Oscar 2023) yang disiarkan secara langsung pada hari ini.

Acara gemilang yang berlangsung di Dolby Theatre, Los Angeles, Amerika Syarikat menyaksikan pelakon kelahiran Malaysia itu merangkul anugerah berkenaan menerusi lakonannya dalam filem Everything Everywhere All at Once.

Michelle, 61 tahun, yang anggun dalam gaun berwarna putih penuh dengan seri dan kegembiraan ketika berada di pentas semasa menerima Oscar yang menjadi dambaan semua pelakon terhebat dari seluruh dunia.

Twitter

“Kepada semua anak kecil lelaki dan perempuan yang kelihatan seperti saya sedang menonton malam ini, kejayaan ini adalah tunjang harapan dan pelbagai kemungkinan. Ia juga adalah bukti bermimpilah dengan impian yang besar dan mimpi mampu menjadi kenyataan. Untuk wanita, jangan biarkan sesiapa pun memberitahu waktu cemerlang anda sudah berlalu,” kata Michelle dalam ucapannya.

Bersama kegembiraan itu, Michelle mendedikasikan kemenangan paling manis buat ibunya, Datin Janet Yeoh yang sentiasa menjadi tulang belakang kejayaan beliau.

“Saya akan membawa pulang trofi ini kepada ibu saya yang sedang menonton (Anugerah Akademi) di Kuala Lumpur, Malaysia bersama seluruh ahli keluarga dan rakan-rakan,” katanya.

Anugerah Oscar Pelakon Wanita Terbaik yang kini dalam genggaman Michelle Yeoh disifatkan sebagai satu lagi lakaran sejarah baharu dalam industri perfileman antarabangsa.

Twitter

Kejayaan bintang kelahiran Ipoh, Perak itu sekali gus menjadi bintang Asia pertama yang memenangi kategori Pelakon Wanita Terbaik selepas selang masa dua dekad, sejak Halle Berry menjadi wanita bukan kulit putih pertama memenanginya pada tahun 2002.

Untuk kategori Pelakon Wanita Terbaik, Michelle menewaskan saingan Andrea Riseborough yang membintangi filem To Leslie; Cate Blanchett (Tar); Michelle Williams (The Fabelmans) dan Ana de Armas (Blonde).

Nama aktres yang cemerlang melakonkan watak Evelyn Quan Wang dalam filem arahan Daniel Kwan dan Daniel Scheinert itu disebut-sebut sebagai calon kegemaran ramai yang bakal memenangi Pelakon Wanita Terbaik.

Michelle Yeoh sebelum ini meraih trofi sama pada Anugerah Golden Globe dan Screen Actors Guild Awards (SAG).

Twitter

Selain kategori Pelakon Wanita Terbaik yang dimenangi Michelle Yeoh, filem Everything Everywhere All At Once turut meraih enam kategori lain pada Anugerah Akademi ke-95 iaitu Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Lakon Layar Terbaik dan Suntingan Terbaik.

Filem itu turut membawa pulang trofi kategori Pelakon Pembantu Wanita Terbaik yang dinobatkan kepada Jamie Lee Curtis dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dimenangi Ke Huy Quan.

Tahniah Tan Sri Michelle Yeoh, kebanggaan rakyat Malaysia!

Tonton video di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI