32.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaKisah BenarBagaimana jika yoga diharamkan, anda boleh dipenjara dan menerima penganiayaan seperti amalan...

Bagaimana jika yoga diharamkan, anda boleh dipenjara dan menerima penganiayaan seperti amalan meditasi ini di China

Bayangkan jika anda akan ditangkap kerana mengamalkan senaman yoga dan diarah meninggalkan amalan itu, dan jika enggan, seseorang itu akan dipenjarakan dan diseksa oleh pihak berkuasa. 

Ketika yoga diharamkan oleh pihak berkuasa, anda akan berkata ini semua tidak masuk akal dan sukar dipercayai, kerana mengamalkan satu senaman yang baik demi kesejahteraan kesihatan sendiri, mengapa perlu diharamkan dan seseorang boleh ditangkap kerananya.

Facebook

Perkara itulah yang berlaku di China sejak 23 tahun lalu dan berlarutan sehingga ke hari ini.

Sejak 1999, rejim Komunis China telah menganiaya dengan kejam ke atas pengamal Falun Gong, yang juga dikenali sebagai Falun Dafa, sebuah amalan kerohanian dengan latihan yang hampir serupa dengan yoga.

Facebook

Rejim PKC menyelubungi semua saluran TV dengan propaganda yang menjenamakan Falun Gong sebagai kultus jahat.

Pengamal Falun Gong telah ditangkap, dipukul, dikenakan renjatan elektrik, dibunuh dan bahkan organ mereka dituai atau diambil untuk dijual demi keuntungan dalam industri pemindahan organ di hospital seluruh China.

Facebook

Apakah jenayah mereka?

Kerana pengamal Falun Gong mengambil bahagian dalam amalan meditasi dan pembaikan diri berdasarkan prinsip Sejati, Baik, Sabar.

Penganiayaan yang kini sudah berlarutan selama 23 tahun, dan ia masih berterusan.

Penganiayaan Falun Gong yang bermula pada 20 Julai 1999 yang berterusan sehingga kini.

Facebook

Apakah Falun Gong atau Falun Dafa?

Falun Gong atau Falun Dafa ialah satu set latihan meditasi dan kerohanian dengan amalan prinsip Sejati, Baik, Sabar. Gerakan kerohanian ini telah dimulakan pada tahun 1992 oleh Li Hongzhi.

Falun Gong berakar umbi dalam amalan kerohanian kuno Qigong, rejimen untuk postur badan baik dan selaras, pernafasan dan meditasi.

Pada awalnya, Parti Komunis China (PKC) menyokong gerakan tersebut. Amalan itu memperoleh lebih daripada 70 juta pengikut di China. Tetapi tidak lama kemudian, pada bulan Jun 1999, amalan ini dianggap sebagai ‘organisasi sesat’ oleh kerajaan.

Facebook

Mengapa Falun Gong dianggap sebagai kultus jahat di China?

Jawapannya mungkin mengejutkan anda— China mengekalkan rejim parti tunggal. Sebaik sahaja PKC memahami pertumbuhan luar biasa pengamal dan pengikut Falun Gong, mereka melihatnya sebagai ancaman kepada ideologi sedia ada.

Pada tahun 1996, kerajaan mengharamkan penjualan awam Zhuan Falun, teks utama pergerakan ini. Laman web yang menyebut Falun Gong telah disekat. Dan pada tahun 1999, sebuah pasukan khas 610 telah diwujudkan untuk melaksanakan penganiayaan terhadap Falun Gong.

Facebook

Apabila pengamal cuba membantah, mereka sama ada ditahan di pusat pendidikan semula atau dipenjarakan. Terdapat laporan penyeksaan sistemik, penderaan psikiatri, dan juga pengambilan organ.

Pengasas Li Hongzhi meninggalkan negara itu dan berada dalam buangan di Amerika Syarikat.

Walaupun melalui penindasan PKC selama 23 tahun, Falun Gong telah terselamat. Falun Gong adalah kuasa yang sangat lemah di China dan dianggap sebagai jenayah yang boleh dihukum, tetapi amalan yang sihat itu telah mendapat sambutan di 70 negara dan mempunyai beratus ribu pengikut di seluruh dunia.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI