26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalDitangkap dan dikurung dalam sangkar, mangsa penipuan kerja warga Malaysia cerita pengalaman...

Ditangkap dan dikurung dalam sangkar, mangsa penipuan kerja warga Malaysia cerita pengalaman ngeri di luar negara

Baru-baru ini, 24 mangsa penipuan kerja warga Malaysia di Kemboja telah diselamatkan dan dikembalikan ke Malaysia oleh Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah. Bagaimanapun, isu ini terus menimbulkan kebimbangan berikutan dianggarkan terdapat 1,000 mangsa warganegara Malaysia yang masih terperangkap di luar negara.

Penipuan kerja berkenaan bermula dengan tawaran gaji tinggi dan faedah menarik lain, dengan mangsa dipaksa bekerja di luar kehendak mereka atau diperdagangkan ke negara jiran sebaik sahaja mereka berada dalam cengkaman sindiket. Pendek kata, pekerjaan impian di luar negara itu kini terkubur dan menjadi mimpi ngeri yang nyata.

Pemerdagangan manusia dan paksaan untuk bekerja itu sudah terbukti cukup buruk, dan ia menjadi lebih buruk dengan cerita tentang pukulan, kematian, dan keadaan manusia dijadikan seperti lembu diungkapkan sebagai kisah benar.

Pelayan berusia 20 tahun dari Melaka mendakwa dirinya ditolak dari balkoni tingkat tiga.

Gambar The Star

Selepas enggan mengambil bahagian dalam aktiviti tipu cinta di Myanmar, Seah mendakwa dia diseksa selama beberapa hari sebelum akhirnya ditolak dari balkoni. Seah menerangkan keseluruhan pengalaman pahit itu pada sidang media di Wisma MCA:

“Saya memberitahu mereka yang saya tidak menyukainya dan saya tidak mahu mengambil bahagian dalam penipuan. Saya hanya mahu pulang. Kemudian saya dipukul selama tiga hingga empat hari berturut-turut dengan kayu besbol. Suatu hari mereka datang ke bilik saya untuk memukul saya lagi. Saya menahan dan menyekat serangan mereka yang berakhir di balkoni, dan mereka bertanya kepada saya, “Percaya tidak saya akan menolak anda dari sini?” Saya terus menahannya dan mereka benar-benar menolak saya.” 

Seah antara mangsa penipuan ini yang berjaya diselamatkan kerana keluarga dan rakannya berhasil mengumpul wang tebusan RM70,000 yang diperlukan untuk dia dihantar pulang. Seorang lagi rakyat Malaysia di Myanmar, bagaimanapun, tidak begitu bernasib baik.

Sepasang suami isteri dari Ipoh mendapat tahu anak mereka meninggal dunia di hospital, di bawah nama palsu

Tiada siapa yang benar-benar tahu apa yang berlaku kepada Zhan Feng, 23 tahun dari Ipoh selepas dia pergi melawat rakan dalam talian di Bangkok pada Januari 2022. Tetapi selepas terlepas hari lahir ibunya dan menelefon ke rumah bagi menyatakan yang dia memerlukan RM80,000 untuk bil hospital, ibu bapanya mempunyai sebab untuk mempercayai anak mereka menjadi mangsa penipuan kerja.

Pasangan ini melakukan perjalanan ke Bangkok pada bulan Mei untuk mencari anak lelaki mereka, dan mendapati Zhan Feng telah meninggal dunia di hospital yang terletak di Mae Sot, sebuah bandar di Thailand yang bersempadan dengan Myanmar. Zhan Feng mungkin dimasukkan ke ICU di bawah nama palsu pada nombor pasport, meninggal dunia pada 11 Mei selepas sebulan tanpa sebarang rawatan perubatan lanjut kerana identiti palsu. Doktor juga memaklumkan kepada ibu bapanya yang pihak mereka percaya Zhan Feng telah didera sebelum ditinggalkan di hospital.

Lebih memburukkan keadaan, pasangan itu dimaklumkan yang mereka perlu menjelaskan bil hospital tertunggak sebanyak RM40,000 bagi mendapatkan sijil kematian yang sewajarnya dan pembakaran mayat untuk pengebumian di Malaysia. Syukurlah, mereka berjaya mengumpul dana RM50,000 daripada orang ramai dalam masa kurang sehari.

Gambar Bernama

Seorang lagi mangsa mendakwa ditipu di Kemboja berkongsi di Whatsapp secara ringkas pengalamannya di negara itu sebelum diselamatkan. Dia kini semakin pulih daripada pengalaman pahit itu mendedahkan:

“Mereka bukan pengawal, mereka lebih daripada itu. Mereka juga bukan tentera, tetapi mereka mempunyai senjata supaya anda tidak boleh lari. Jika anda lari, mereka akan menembak anda. Dan di dalam itu, mereka gila. Jika anda tidak mempunyai nilai, mereka sengaja membuat kacau dan akan menjual anda. Pemerdagangan manusia, jadi mereka akan menjual anda. Jual semua organ anda. Dalam masa sebulan, jika anda tidak mempunyai sebarang jualan, mereka akan menggunakan benda renjatan baton elektrik itu untuk mencederakan anda. Ia sangat mengerikan.”

Mangsa yang tidak mahu namanya didedahkan itu juga menambah, keadaan di Myanmar jauh lebih teruk berbanding di Kemboja.

Gambar Bernama

Sesetengah mangsa lebih suka tidak pulang ke rumah

Walaupun kedengaran seperti setiap rakyat Malaysia yang terjebak dengan penipuan pekerjaan ini tidak berdaya dan menunggu diselamatkan, Duta Besar Malaysia ke Kemboja Eldeen Husaini Mohd Hashim mendedahkan sisi berbeza kepada The Star – ada yang menolak dalam usaha untuk diselamatkan.

“Kami telah cuba menyelamatkan mereka, tetapi ramai juga yang tidak mahu pulang ke Malaysia. Ada yang lari dari rumah, ada yang lari dari ah long,” katanya.

Beliau turut menambah oleh kerana terdesak, ibu bapa bagi anak-anak yang melarikan diri mengelirukan pihak berkuasa dengan melaporkan mereka diculik dan dipaksa bekerja di luar kehendak mereka; tetapi mereka kemudian enggan pulang sebaik sahaja ditemui.

Mungkin isunya di sini tidak semudah yang disangka, kerana kebanyakannya terjebak dengan sindiket penipuan kerja ini ekoran pernah mengalami masalah kehidupan di negara sendiri.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI