31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaJohnny Depp menang saman fitnah terhadap Amber Heard

Johnny Depp menang saman fitnah terhadap Amber Heard

Bagi mereka yang mengikuti perjalanan saman fitnah antara Johnny Depp dan Amber Heard pasti menarik nafas lega selepas juri membuat keputusan untuk menyebelahi Depp dalam perbicaraan yang berlangsung selama 6 minggu itu. Johnny Depp memenangi saman fitnah terhadap bekas isterinya Amber Heard pada 01 Jun selepas juri mendapati pelakon Aquaman itu berbohong dengan mengatakan bahawa Depp telah menderanya sepanjang hubungan mereka. Dengan kemenangan itu, Depp telah diberikan ganti rugi $10 juta dan ganti rugi punitif $5 juta. Manakala Heard pula diberikan $2 juta sebagai ganti rugi pampasan.

Depp yang tidak hadir ke mahkamah kerana terikat dengan komitmen kerja yang telah dijadualkan sebelum ini, menyaman Heard sebanyak $50 juta berikutan wanita tersebut mengeluarkan kenyataan bahawa dia adalah “tokoh masyarakat yang mewakili penderaan domestik” melalui The Washington Post pada tahun 2018. Walaupun artikel tersebut tidak menyebut nama Depp, namun peguamnya berkata ia secara tidak langsung merujuk kepada dakwaan yang dia buat terhadapnya semasa penceraian mereka pada tahun 2016.

Heard telah menuntut balas sebanyak $100 juta dan berkata bahawa dia hanya pernah bertindak ganas dengan Depp semata-mata untuk mempertahankan diri atau membela adik perempuannya.

Saman balas Heard tertumpu kepada 3 kenyataan yang dibuat oleh bekas peguam Depp, Adam Waldman pada tahun 2020 kepada Daily Mail, di mana dia menyifatkan dakwaan penderaan Heard sebagai ‘tipu helah’. Juri juga mendapati bahawa Depp melalui Waldman, memfitnah Heard atas 1 pertuduhan. Dengan itu, juri menganugerahi Heard $2 juta sebagai ganti rugi pampasan tetapi $0 sebagai ganti rugi punitif.

Panel yang telah memulakan perbincangan sejak Jumaat lalu menemukan kata sepakat selepas kira-kira 13 jam dalam tempoh tiga hari. Perbicaraan berprofil tinggi itu berlangsung selama kira-kira 6 minggu di Fairfax County, Virginia telah disiarkan di seluruh negara dan menarik banyak perhatian dari seluruh dunia.

Juri sebulat suara mendapati Heard tidak dapat membuktikan dakwaannya terhadap Depp dan dia tahu dakwaan penderaan tersebut adalah palsu apabila Heard menerbitkan artikelnya pada tahun 2018. Juri juga memutuskan bahawa Heard bertindak dengan niat jahat semasa menulis artikel tersebut.

Selepas keputusan dibacakan, Heard dalam satu kenyataan meluahkan rasa sedihnya kerana gagal dalam tuntutan saman fitnah tersebut. Walaupun banyak bukti telah dikemukakan namun itu tidak cukup untuk menentang kuasa, pengaruh dan pengaruh bekas suaminya, Depp.

Kurang sejam selepas Depp memenangi saman fitnah tersebut, dalam satu kenyataan dia mengatakan bahawa dia merasakan “juri telah memberikan kehidupan saya semula. Saya benar-benar berasa rendah diri.”

Persoalannya, adakah keputusan juri tersebut dapat membantu Depp mendapatkan semula kariernya di Hollywood? Karier Depp terjejas teruk apabila orang ramai bahkan orang industri itu sendiri percaya bahawa Depp telah menyebabkan Heard didera secara fizikal selama bertahun-tahun tanpa mengira keputusan juri.

Depp walau bagaimanapun terharu dengan limpahan kasih sayang dan sokongan yang ditunjukkan oleh dunia terhadapnya. Katanya, dia berharap usahanya untuk memberitahu kebenaran akan membantu orang lain, baik lelaki mahupun perempuan yang mendapati diri mereka berada disituasi yang sama sepertinya untuk terus menyokong dan jangan pernah berputus asa. Semoga dengan terbongkarnya kebenaran ini, nama baik Depp dapat dibersihkan baik di dalam mahkamah mahupun di media.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI