31.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalRemaja 14 tahun maut selepas terjatuh dari permainan taman tema setinggi 430...

Remaja 14 tahun maut selepas terjatuh dari permainan taman tema setinggi 430 kaki

CALIFORNIA – Seorang remaja lelaki maut selepas terjatuh dari tempat duduknya ketika menaiki permainan ‘Orlando Free Fall’ setinggi 430 kaki di taman tema Icon Orlando.

Menurut laporan Dailymail, identiti remaja tersebut pada mulanya tidak dapat dikenal pasti kerana kecederaan yang dialaminya sangat teruk. Pekerja taman tema itu mendakwa mangsa tergelincir dan jatuh pada kelajuan 75 batu perjam.

Selepas siasatan dilakukan remaja tersebut dikenalpasti sebagai Tyre Sampson, seorang remaja dari Missouri yang sedang bercuti bersama keluarga kawannya.

Siasatan ke atas taman itu kini sedang dijalankan. Pada sidang akhbar pada hari Jumaat, Sheriff Orange County, John Mina berkata: “Ia nampaknya satu tragedi yang dahsyat. Kita akan menunggu keputusan siasatan akan apa yang terjadi.”

Menurut laporan, masih tidak jelas bagaimana remaja itu boleh terlepas dari ikatan tali pinggang kaledar dan terjatuh dari permainan tersebut.

Mereka yang menaiki permainan itu dikatakan telah diberitahu sebelum itu bahawa tiada tali pinggang keledar untuk permainan tersebut. Satu-satunya perkara yang menghalang mereka daripada jatuh dari tempat duduk plastik yang boleh ditarik kebawah dan dipasang di antara kaki penunggang.

Seorang wanita ada memberitahu bahawa dia bimbang akan keadaan itu terutama ketika turun memandangkan tiada tali pinggang kaledar yang boleh mengikat mereka pada kerusi.

Menurut pekerja yang berada di tempat kejadian, mereka tidak menyangka ‘benda’ yang terjatuh di kawasan taman tema ketika itu sebenarnya adalah penumpang yang tergelincir dan jatuh daripada salah satu permainan yang ada disana.

“Ketika itu, semua orang panik dan menjerit,” jelas pekerja taman tema Icon Orlando.

‘Orlando Free Fall’ merupakan tarikan baharu di taman tema tersebut. Permainan ini baru dibuka pada Disember 2021 lalu dengan ketinggian 430 kaki dan boleh memuatkan seramai 30 orang. Ia akan berputar mengelilingi menara gergasi tersebut selama 3 hingga 4 minit dan turun dengan kelajuan 120km/j.

Bagaimanapun, pihak Icon Park masih belum mengulas tentang insiden ngeri yang berlaku itu. Pihak polis telah membuka siasatan berhubung kejadian tersebut.

Ini merupakan kemalangan maut kedua di taman tema tersebut. Pada 2020 lalu, seorang pekerja maut selepas tergelincir ketika melakukan kerja-kerja pembaikan di salah satu alat permainan yang ada.

Berdasarkan laporan, pekerja berusia 21 tahun itu dikatakan sedang melakukan pemeriksaan keselamatan pada permainan yang dikenali sebagai ‘Orlando Starflyer’. Mangsa maut selepas terjatuh pada ketinggian 200 kaki pada 14 September 2020 lalu.

Menurut saksi kejadian, mangsa mengalami serangan jantung semasa melakukan kerja-kerja pembaikan sebelum tergelincir jatuh dari menara tinggi itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI