25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaRotan murid 11 tahun hingga luka, guru dijatuhi hukuman penjara 6 bulan

Rotan murid 11 tahun hingga luka, guru dijatuhi hukuman penjara 6 bulan

PUTRAJAYA: Seorang guru agama dijatuhi hukuman penjara enam bulan kerana menyebabkan kecederaan kepada muridnya dengan merotan di kakinya lima tahun lalu, kerana budak itu enggan berjumpa dengannya seperti yang diarahkan.

Adib Abd Halim, 28, turut didenda RM2,000, maksimum yang dibenarkan mengikut undang-undang kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada mangsa, ketika itu berusia 11 tahun.

Terdahulu, panel tiga hakim yang diketuai Datuk Hanipah Farikullah yang bersidang bersama Datuk P. Ravinthran dan Datuk Hashim Hamzah sebulat suara memutuskan bahawa pindaan hukuman yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi adalah salah di sisi undang-undang.

“Mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan, denda maksimum yang boleh dikenakan adalah tidak melebihi RM2,000. Oleh itu, hukuman yang dikenakaan oleh Mahkamah Tinggi terhadap responden (Muhammad Adib) adalah menyalahi undang-undang.

“Sehubungan itu, keseluruhan hukuman yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi adalah tidak sah kerana tidak selaras dengan Seksyen 323 Kanun Keseksaan. Hukuman yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi dengan ini diketepikan dan Mahkamah ini mengembalikan semula hukuman penjara enam bulan dan denda RM2,000 yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret sebelum ini,” kata Hakim Hanipah.

Pada 16 November 2018, Majistret Nor Afidah Idris menjatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM2,000 terhadap Muhammad Adib selepas didapati bersalah mencederakan bekas anak muridnya yang pada ketika itu berusia 11 tahun.

Pada 26 Jun 2019, Mahkamah Tinggi Shah Alam mengetepikan hukuman tersebut dan menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM4,000. Muhammad Adib telah menjalani hukuman penjara itu dan membayar denda terbabit.

Pada 28 Ogos 2017, Muhammad Adib didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas seorang pelajar dengan cara memukul dengan rotan di kaki kiri dan kanan mangsa di sebuah sekolah di daerah Hulu Langat di sini, pada 16 Ogos tahun sama dan dituduh mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman maksimum penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Muhammad Adib dikatakan telah merotan mangsa selepas enggan menunaikan solat. Bagaimanapun, keterangan saksi-saksi termasuk mangsa dan bekas guru agama itu menunjukkan pelajar terbabit dirotan kerana tidak berjumpa dengan gurunya itu selepas dipanggil untuk berbuat demikian.

Sewaktu membacakan penghakiman ringkasnya, Hakim Hanipah menyatakan, ketika Hakim Mahkamah Tinggi mengganggu hukuman yang dijatuhkan oleh majistret, Hakim terbabit langsung tidak menyentuh apakah kesilapan yang dilakukan oleh mahkamah terdahulu (Mahkamah Majistret) dan prinsip hukuman yang digunakan.

Keadaan tersebut mewajarkan Mahkamah Rayuan untuk campur tangan dalam keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi.

Selain itu, berdasarkan rekod rayuan, Mahkamah Rayuan mendapati adalah jelas bahawa Mahkamah Majistret mengenakan hukuman mengikut peruntukan undang-undang.

“Faktor-faktor yang telah diambil kira oleh majistret dalam menentukan hukuman ke atas responden adalah antara lain tahap kecederaan yang dialami oleh mangsa sehingga menyebabkan mangsa dimasukkan ke dalam hospital selama dua hari.

“Selain itu, Mahkamah Majistret juga telah mengambil kira faktor mitigasi yang dikemukakan oleh responden dalam menjatuhkan hukuman,” kata Hakim Hanipah.

Selepas mengembalikan hukuman yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret sebelum ini, Hakim Hanipah memerintahkan agar wang denda terlebih bayar sebelum ini iaitu sebanyak RM2,000 dikembalikan semula kepada Muhammad Adib.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI