26.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, August 13, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaHanya seorang murid belajar dalam tahun dua di SK Belimbing Pekan

Hanya seorang murid belajar dalam tahun dua di SK Belimbing Pekan

Salah seorang daripada keseluruhan 22 pelajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Belimbing, Pekan menjadi murid tunggal tahun dua sekolah berkenaan yang terletak di pinggir Sungai Pahang.

“Walaupun hanya belajar berseorangan dalam kelas namun saya perlu kuatkan semangat demi menimba ilmu akademik sama seperti rakan lain. Sunyi sepanjang berada dalam kelas, tiada gelak ketawa rakan dan teman untuk berbual,” kata murid tahun dua, Nur Qaleesya Elieyna Abdul Qayyum, 8 tahun.

Nur Qaleesya Elieyna berkata kepada Harian Metro, sebelum ini dia belajar berdua di tahun Dua Amanah namun rakannya terpaksa berpindah kerana mengikut keluarga dan sejak itu kelas tahun dua bertukar menjadi sunyi dan tidak lagi ceria.

Twitter

Menurutnya, sebelum ini dia seolah hilang tumpuan untuk belajar terutama apabila terpaksa belajar sendirian dalam kelas namun dengan sokongan keluarga dan guru perasaan kecewa dapat sedikit dilupakan.

“Setiap hari saya belajar dengan bertemankan guru walaupun dapat memberi sepenuh tumpuan ketika belajar, namun keseronokan dalam kelas tidak pernah berlaku berbanding kelas lain.”

“Belajar sendirian dalam kelas mungkin terus berlarutan hingga saya berada di tahun enam. Saya reda dengan apa yang dilalui walaupun sukar untuk diterima.”

“Sekolah lain meriah dengan murid yang ramai…namun tidak berlaku di SK Belimbing yang terletak di kawasan luar bandar,” kata murid ini.

Sementara itu guru besar SK Belimbing, Zol Kefely Hussin berkata, SK Belimbing kini hanya mempunyai seramai 22 murid tahun satu hingga enam dan dikategorikan sebagai Sekolah Kurang Murid (SKM).

Menurutnya, kelas tahun satu mempunyai seramai enam murid, tahun dua (seorang), tahun tiga (tiada murid), tahun empat (tiga), tahun lima (dua) dan tahun enam (empat).Kelas pra sekolah kini mempunyai enam murid.

Katanya, SK Belimbing mempunyai tujuh guru termasuk guru besar, walaupun terletak diluar bandar namun sekolah berkenaan menikmati pelbagai kemudahan disediakan kerajaan yang hampir sama dengan sekolah di bandar.

Menurutnya, sekolah yang mula ditubuhkan pada Ogos 1941 memberi pendidikan kepada kanak-kanak terdiri daripada masyarakat Kampung Belimbing yang kini terdiri daripada 18 keluarga.

“Walaupun hanya mempunyai seramai 22 murid namun tanggungjawab memberi pendidikan tidak pernah diabaikan oleh semua guru, jumlah murid bukan ukuran bagi kami yang sudah berjanji untuk memikul amanah yang diberikan, dengan sebaik mungkin” katanya.

Beliau mula bertugas sebagai guru besar di SK Belimbing pada Jun tahun lalu, menganggap dirinya bertuah apabila berpeluang berada di sekolah berkenaan yang tidak mempunyai ramai murid.

Zol Kefely berkata, sokongan padu diberikan semua guru dalam menjalankan tugas turut menjadi kelebihan yang bererti. Mereka tidak pernah menyesal bertugas di sekolah luar bandar yang mempunyai cabaran berbeza dengan sekolah di bandar.

Katanya, walaupun SK Belimbing terletak di kawasan luar bandar dengan jumlah murid cuma 22 orang, namun semua kemudahan pendidikan disediakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Pahang (JPNP).

SK Belimbing Pekan/Facebook

“Tugas tetap perlu ditunaikan sebaik mungkin dalam memastikan anak bangsa dibekalkan dengan ilmu,” kata guru Nor Azlin Abd Rashid yang sudah berkhidmat selama 5 tahun di sekolah itu.

“Saya tidak terlalu memikirkan jumlah murid di dalam kelas ketika mengajar, lebih utama yang perlu diberi perhatian ialah bagaimana untuk memastikan murid dapat memahami apa yang diajar.”

“Tumpuan yang lebih dapat diberikan kepada murid ketika di dalam kelas, sebagai contoh mengajar Nur Qaleesya Elieyna di kelas Dua Amanah memberi peluang kepada saya menumpukan sepenuh tumpuan kepadanya seorang,” katanya yang mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu.

Katanya, dia dan guru lain sentiasa berusaha memberi pendidikan yang terbaik seterusnya untuk melihat pencapaian cemerlang dalam peperiksaan.

Menurutnya, kejayaan murid menjadi hadiah paling bererti buat guru di SK Belimbing yang memberi sepenuh tumpuan mendidik bukan sahaja pada waktu persekolahan malah turut berlaku diluar sekolah.

Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Pekan, Mohd Razali Mustafar berkata, di daerah Pekan kini terdapat sebanyak 11 sekolah yang dikategorikan SKM.

Katanya, sekolah terbabit ialah SK Belimbing (22 murid), Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Yoke Hwa (31), SK Pulau Manis (40), SK Pulau Rusa (52), SK Kampung Acheh (66), SK Padang Rumbia (47), SK Serambi (53), SK Pelak (76), SK Tasik Chini (90), SK Pahang Tua (117) dan SK Ganchong (101).

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI