32.8 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanPara saintis dakwa jumpa punca kepada penyakit Alzheimer

Para saintis dakwa jumpa punca kepada penyakit Alzheimer

Penyelidik mengatakan bahawa mereka mungkin telah menemui punca peringkat molekul penyakit Alzheimer.

Para saintis di University of California-Riverside berkata dalam penemuan baru-baru ini bahawa kunci untuk memahami Alzheimer mungkin ada kaitan dengan protein “tau” yang mungkin menyebabkan ‘kusut neurofibrillary’ – yang terdapat dalam otak pesakit Alzheimer.

Sebelum ini, penyelidik mencadangkan bahawa plak amiloid, yang merupakan pengumpulan peptida amiloid, yang mungkin menjadi punca.

Kedua-dua plak amiloid dan ‘kusut neurofibrillary’ adalah petunjuk kritikal yang doktor cari dalam  mendiagnosis Alzheimer.

“Kira-kira 20% orang mempunyai plak, tetapi tiada tanda-tanda demensia”, kata profesor kimia UCR, Ryan Julian dalam satu kenyataan. “Ini menjadikan seolah-olah plak itu sendiri bukan puncanya”.

Penyelidik memberi tumpuan kepada struktur berbeza yang boleh dihasilkan oleh satu molekul, yang dikenali sebagai isomer.

“Isomer ialah molekul yang sama dengan orientasi tiga dimensi yang berbeza daripada yang asal. Contoh biasa ialah tangan”.

“Tangan adalah isomer antara satu sama lain, imej cermin namun ianya bukan salinan tepat. Isomer sebenarnya boleh mempunyai tangan,” kata Julian.

Pasukan itu mengimbas protein dalam sampel otak yang telah didermakan ke makmal mereka dan dalam otak yang terdapat pengumpulan protein ‘tau’ tetapi tiada diagnosis Alzheimer.

Mereka mendapati bahawa ‘tau’ yang normal mempunyai bentuk tangan yang berbeza berbanding individu yang mempunyai plak atau kusut dan yang telah didiagnosis dengan Alzheimer. Protein juga bertahan lebih lama daripada yang dianggap normal, kata para penyelidik.

Jika protein kekal terlalu lama (biasanya lebih daripada 48 jam) beberapa asid amino dalam protein bertukar menjadi isomer “tangan lain”, jelas mereka.

“Jika anda cuba meletakkan sarung tangan kanan di tangan kiri anda, ia tidak berfungsi dengan baik,” kata Julian.

“Ia adalah masalah yang sama dalam biologi ; molekul tidak berfungsi seperti yang sepatutnya selepas beberapa ketika kerana sarung tangan kidal sebenarnya boleh bertukar menjadi sarung tangan kanan yang tidak sesuai”.

Tubuh manusia mempunyai proses yang dipanggil ‘autophagy’ – berfungsi membersihkan protein yang digunakan atau rosak daripada sel. Apabila orang berumur, ‘autophagy’ boleh menjadi perlahan, walaupun tidak jelas sebabnya. Jawapan itulah yang cuba dicari oleh pasukannya.

“Sekiranya kelembapan dalam ‘autophagy’ adalah puncanya, perkara yang meningkatkannya sepatutnya mempunyai kesan yang berfaedah”, katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI