29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaKesihatanDemi generasi akan datang, New Zealand bakal haramkan tembakau

Demi generasi akan datang, New Zealand bakal haramkan tembakau

New Zealand bakal mengharamkan penjualan tembakau kepada generasi akan datang dalam usahanya untuk mengakhiri tabiat merokok.

Di bawah undang-undang yang bakal digubal pada tahun hadapan, individu yang dilahirkan selepas tahun 2008 tidak dapat membeli rokok atau produk tembakau.

“Kamu mahu memastikan anak muda tidak akan mula merokok”, kata Menteri Kesihatan, Dr Ayesha Verall.

Tindakan itu menurut pakar akan membantu individu untuk berhenti dan menggalakkan mereka untuk bertukar kepada produk jangan kurang berbahaya, sekaligus mengurangkan ketagihan nikotin oleh anak muda.

New Zealand berazam untuk mencapai matlamat nasional untuk mengurangkan kadar merokok nasionalnya kepada 5% menjelang 2025, dengan matlamat untuk menghapuskannya sama sekali.

Pada masa ini, 13% daripada orang dewasa New Zealand merokok, dengan kadar yang lebih tinggi dalam kalangan penduduk asli Maori, di mana ia meningkat kepada hampir satu pertiga. Maori juga mengalami kadar penyakit dan kematian yang lebih tinggi.

Kementerian kesihatan New Zealand berkata merokok menyebabkan satu daripada empat kanser dan kekal sebagai punca utama kematian yang boleh dicegah bagi 5 juta penduduknya. Industri ini telah menjadi sasaran penggubal undang-undang selama lebih daripada satu dekad sekarang.

Sebagai sebahagian daripada tindakan keras yang diumumkan pada Khamis, kerajaan juga memperkenalkan kawalan tembakau utama, termasuk mengehadkan tempat penjualan rokok dan mengeluarkannya daripada pasar raya dan kedai.

Bilangan kedai yang dibenarkan untuk menjual rokok akan dikurangkan secara drastik kepada di bawah 500 daripada kira-kira 8,000 sekarang, kata pegawai.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, rokok elektronik atau ‘vape’, telah menjadi jauh lebih popular dalam kalangan generasi muda berbanding rokok.

Pihak berkuasa kesihatan New Zealand bagaimanapun memberi amaran bahawa ‘vape’ tidak berbahaya. Penyelidik telah menemui agen penyebab kanser berbahaya dalam cecair rokok elektronik juga.

Tetapi pada tahun 2017 negara tersebut menggunakan ‘vape’ sebagai alternatif untuk membantu perokok berhenti menghisap tembakau.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI