25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMH370: Mungkinkah pesawat dengan kehilangan misteri akhirnya ditemukan lokasinya?

MH370: Mungkinkah pesawat dengan kehilangan misteri akhirnya ditemukan lokasinya?

Kehilangan pesawat Malaysia Airlines, yang membawa 239 penumpang dan anak kapal, adalah salah satu misteri penerbangan terbesar di dunia.

Seorang jurutera aeronautik Britain, yang telah menghabiskan lebih setahun bekerja dalam merungkai bencana itu, berpendapat dan mendakwa telah mengira di mana kedudukan sebenar MH370 terhempas, lapor BBC.

Richard Godfrey percaya Boeing 777 itu terhempas ke Lautan Hindi 2,000km barat Perth, di Australia Barat.

Twitter

Pesawat MH370 hilang daripada radar semasa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014.

Richard Godfrey memberitahu BBC dia berharap “kami akan dapat memberikan ‘kesimpulan’ kepada waris dan jawapan kepada orang awam dan industri penerbangan mengenai apa yang berlaku kepada pesawat MH370 dan bagaimana dapat menghalang tragedi yang sama pada masa hadapan.

Richard menggabungkan set data berbeza yang sebelum ini disimpan dalam domain berasingan, untuk menjajarkan ke lokasi baharu ini di Lautan Hindi Selatan.

Richard berkata ia adalah “latihan yang rumit”, tetapi sebelum ini terdapat kekurangan pemikiran lateral, merentasi pelbagai disiplin, untuk menyatukan perkara ini.

“Tiada siapa yang mempunyai idea sebelum ini untuk menggabungkan data satelit Inmarsat, dengan data prestasi Boeing, dengan data hanyut serpihan terapung Oceanographic, serta data bersih WSPR (Weak Signal Propagation Reporter),” katanya.

Richard Godfrey berkata kerja dengan pasukannya telah dibangunkan selama setahun kini, dan “kami telah melakukan agak banyak ujian terhadap idea baharu ini dan kami berkeyakinan untuk menerapkannya ke atas MH370”.

Titik tepat yang ditentukan oleh pengiraan data adalah sekitar 33 darjah selatan dan 95 darjah timur di Lautan Hindi.

Terdapat dua pencarian meluas di Lautan Hindi untuk MH370, yang telah membuahkan keputusan tidak konklusif.

Twitter

Pencarian telah menelan belanja ratusan juta dolar, dan walaupun terdapat permintaan daripada ahli keluarga untuk mencari orang yang mereka sayangi, kos yang berkaitan dengannya adalah sangat besar.

Pencarian MH370 sebelum ini sukar kerana saiz kawasan pencarian.

Richard Godfrey berkata, “Kawasan seluas 120,000 km persegi telah dicari dan itu bukan mencari jarum dalam timbunan jerami – itu mencari sesuatu yang mikroskopik dalam timbunan jerami. Ia sangat sukar untuk dilakukan.”

Cadangan baharu jurutera ialah radius bulatan 40 batu nautika, jauh lebih kecil daripada carian sebelumnya.

“Serpihan itu mungkin berada di belakang tebing atau dalam ngarai di dasar lautan. Dan anda mungkin memerlukan tiga atau empat hantaran sebelum anda boleh mula membuat keputusan. Serpihan itu mungkin boleh terletak sejauh 4,000 meter dalam ,” jelasnya.

Lebih tiga puluh keping serpihan pesawat telah dihanyutkan ke pantai Afrika dan pulau-pulau di Lautan Hindi.

Pada 2009, Richard Godfrey sepatutnya menjadi penumpang Air France 447 dari Rio de Janeiro ke Paris, tetapi rancangan kerja membuatnya terpaksa kekal berada di Brazil.

Twitter

Penerbangan itu tidak pernah sampai ke destinasinya dan hilang di Lautan Atlantik. Dari sudut ini, Richard mula berminat dengan penerbangan yang hilang di lautan dan berusaha menyiasat untuk mencari lokasinya.

Richard Godfrey adalah pengasas MH370 Independent Group, merupakan seorang jurutera dengan latar belakang dalam membina sistem pendaratan automatik dan sistem autopilot untuk pesawat.

“Saya telah melakukan banyak kerja berkaitan sistem maklumat dan mengendalikan banyak data dan itu penting dalam analisis ini. Terdapat sejumlah besar data yang dapat dilalui dan menapis jarum dalam timbunan jerami,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI